Wpis z mikrobloga

Jeździcie przepisowo? Czy da się w Polsce jeździć przepisowo?

Chodzi mi głównie o prędkość

#motoryzacja #samochody #motocykle #pytanie #polskiedrogi #ankieta
Atreyu - Jeździcie przepisowo? Czy da się w Polsce jeździć przepisowo?

Chodzi mi głó...

źródło: Zrzut ekranu 2024-12-07 051550

Pobierz

Czy jeździsz przepisowo?

• Tak, zawsze poniżej ograniczenia😇 8.7% (32)
  • Staram się ograniczenie +10 🤠 71.5% (263)
  • Ograniczenia prędkości to tylko sugestie 😈 19.8% (73)

Oddanych głosów: 368

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zawsze przepisowo, a jeżdżę dość dużo służbowo po Europie.
Z plusów? Prawie 20 lat bez mandatów, oraz kolizji drogowych.
Po drugie, tak szczerze ile zyskujecie zap*erdalając po drogach? Pół godziny? Godzinę? I co to wam da? Będziecie godzinę dłużej leżeć w łóżku i przeglądać wykop, albo TikToki?
Godzina nie zbawi, człowiek jedzie bez spiny, ważne by bezpiecznie dojechać do celu.
  • Odpowiedz
Po drugie, tak szczerze ile zyskujecie zap*erdalając po drogach? Pół godziny? Godzinę? I co to wam da?

@markhausen: nic nie zyskujesz, bo z-----------c trzeba być bardziej skupionym, a to męczy. Więc na finale nie masz żadnego zysku.

Ja wolę sobie na luzie, spokojnie, wg przepisów jechać, i nie musieć zwracać uwagi na każdy patyczek na drodze.
  • Odpowiedz
@markhausen @G06DbT nigdy nie uwierzę że ktoś jeździ 100% przepisowo. Jest wiele miejsc remontowanych gdzie jest limit 50km/h a nikt tam tyle nie jedzie. Od jakiegoś czasu remontowa jest trasa nr7 i jakoś od Czosnowa w stronę Gdańska przez ok 40km jest znak z 50tka większość czasu wątpię żebyście tyle jechali całą tą drogę.
  • Odpowiedz
@Atreyu: wszystko w zależności od drogi i natężenia ruchu, np. rano jadąc do pracy drogą klasy ,,S" jadę na tempomacie 160km/h, jest pusto na drodze, mijam pojedyncze ciężarówki, wracając z pracy nie przekraczam 130km/h bo już ruch większy i nie ma co z---------ć. W zabudowanym staram się nie przekraczać 60km/h, jak by nie patrzeć mandaty drogie a jadąc do 60km/h mandatu się nie dostanie. Na zwykłych krajowkach to też zależy
  • Odpowiedz
@swinkapl no dobra tu przyznaje są wyjątki przy remontach. Pamiętam jak remontowali autostradę od Berlina do A4 i na odcinku chyba 80 kilometrów było ograniczenie chyba do 60km/h i do 40km/h przy zjazdach na budowę. Fizycznie nie dało się tam tyle jechać, bo kierowcy tirów by spacyfikowały takiego kierowcę xD jeden pas bez możliwości wyprzedzania.
  • Odpowiedz
  • 1
Od jakiegoś czasu remontowa jest trasa nr7 i jakoś od Czosnowa w stronę Gdańska przez ok 40km jest znak z 50tka większość czasu wątpię żebyście tyle jechali całą tą drogę.

@swinkapl: w #uk są w takich miejscach często odcinkowe pomiary prędkości. I sobie tak jedziesz, 30-40 kilometrów autostradą pięćdziesiątką ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fizycznie nie dało się tam tyle jechać, bo kierowcy tirów by spacyfikowały takiego kierowcę xD
  • Odpowiedz
@Atreyu no jak jest pomiar prędkości to wiadomo że nikt nie przekroczy prędkości. Ale to porównanie do nieprzechodzenia na czerwonym świetle przy policji na pustej drodze o 3 w nocy gdzie nic nie jedzie. Normalnie byś przeszedł ale bez sensu dostać mandat.

I może dla ciebie to dobra zabawa jechać 50 gdy można spokojnie 80 czy 90 ale jak ktos codziennie musi pokonać ten odcinek to nie ma w tym nic
  • Odpowiedz
@Atreyu: jeżdżę do 50km/h powyżej ograniczenia. Jeśli zbliżam się do skrzyżowania lub miejsca ze szczególnym natężeniem ruchu często zwalniam poniżej dopuszczalnej. W obecnej sytuacji pogodowej hamuję prawie do zera przy przejściach dla pieszych jeśli z naprzeciwka jest ruch i nie mam 100% pewności, że nikt tam się nie czai.

Trzeba jeździć z głową. Myśleć za innych. Przewidywać. Prawo jazdy mam 24 lata. Nigdy nie dostałem mandatu za prędkość chociaż raz
  • Odpowiedz
  • 0
Nigdy nie dostałem mandatu za prędkość chociaż raz przegadałem policjantów i mnie puścili

@WyjmijKija: pięć razy się wyłgałem z mandatów, ale to nie w Polsce xD
  • Odpowiedz
  • 1
I może dla ciebie to dobra zabawa jechać 50 gdy można spokojnie 80 czy 90 ale jak ktos codziennie musi pokonać ten odcinek to nie ma w tym nic przyjemnego

@swinkapl: kryste panie, co mnie obchodzi twoja przyjemność? Moje bezpieczeństwo > twój humor

ba, mój humor > twój humor
  • Odpowiedz
@swinkapl: Powiem tak, im ktoś bardziej pierd*li o przepisowej jeździe i ogólnie się prz*p------a do tego jak Ty jeździsz to na 99% robi dokładnie to samo i jest jeb*nym hipokrytą. Sprawdzone na najbliższym otoczeniu, które miało najwięcej do gadania i krytykowania jak człowiek zrobił (dość późno) prawo jazdy.
  • Odpowiedz