Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

R---------a mnie to, że niektóre korpo tak nagonily ludzi, że faktycznie twierdzą, że hybryda lub full office jest zajebiste XD

@Need: Kto tak twierdzi? Nie znam nikogo. Każdy kto tylko może ucieka na zdalne.
  • Odpowiedz
R---------a mnie to, że niektóre korpo tak nagonily ludzi, że faktycznie twierdzą, że hybryda lub full office jest zajebiste XD

@Need: I co, wszystkie korpo solidarnie robią sobie krzywdę, bo jakieś Anetki gadają o produktywności?

Mati, to jest tylko oficjalne uzasadnienie dla Ciebie i Twojego o----------a się na pracy zdalnej, bo produktywność poza biurem jest niższa, po prostu. Ja wiem, że zaraz będą bohaterskie wyjątki, bo "oni to w domu
  • Odpowiedz
@Need: mi manager powiedział że jak ludzie chodzą do biura to team spirit jest lepszy, a na HO się alienują i nie chcą wspólnie problemów rozwiązywać
  • Odpowiedz
@NieRozumiemIronii: Samej firmy niekoniecznie, ale chodzi o całą branżę. Wartość biur spada z powodu pracy zdalnej i np. bank obsługuje fundusze inwestujące w biura i fundusze oczekują, że bank nie psuje im biznesu.
  • Odpowiedz
  • 15
@slawek887

Nigdy nie grałem w gierki na zdalnym, a w biurze za każdym razem robię mniej niż w domu. Amazon, firma, która zbiera dane na absolutnie każdy temat, nie była wstanie podać żadnych danych, które by wskazywały na to o czym mówisz. Gdyby takie dane istniały to by rzucali to wszędzie gdzie się da.
  • Odpowiedz
@Need: @Windows98 No to odpowiedzcie sami sobie na proste pytanie - skoro wszyscy są tacy świetni, to korpo celowo robią same sobie krzywdę, w imię zadowolenia Anetek średniego szczebla? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Te same korporacje, które potrafią jednym ruchem zerwać kontrakty, ot tak? Te same korpo, które w imię oszczędności wysyłają b2b na bezpłatny "urlop" ot tak? Przecież to się kupy nie trzyma XD
  • Odpowiedz
  • 16
@slawek887

Zapomniałeś dopisać - te same korpo, które potrafią zwolnić pracowników z dużą wiedzą na temat produktów/organizacji w zamian za wykazanie papierowego wzrostu w następnym kwartale.

Tak, robią sami sobie krzywdę, ale nie, żeby zadowolić Anetki ze średniego szczebla tylko udziałowców, tak działa kapitalizm od zawsze.

Btw, właśnie, te same korpo, bo w wielu przypadków RTO to po prostu miękki layoff, bo nie trzeba wypłacać różnych należności, które trzeba wypłacać przy
  • Odpowiedz
@cyk21: @Need no, często w ogóle ich nie można zerwać, tzn. można, ale płaci się czynsz najmu do końca trwania umowy xD. Chociaż czasem jest klauzula, że roczny czynsz i elo. Umowy są zazwyczaj na 5 albo 10 lat. Nie zmienia to faktu, że firmy robią wszystko żeby ograniczyć niepotrzebne koszty, jak kończy się umowa to przenoszą się do mniejszego biura, to co mają własnościowe to sprzedają i najmują
  • Odpowiedz
  • 2
@NieRozumiemIronii

Też trzeba pamiętać, że niektóre gigakorporacje budowały swoje gigantyczne biura przez wiele lat, a potem nadeszła pandemia, apple, Amazon itd. Ciexko się potem przyznać do błędu, że taki site obsługuje potem tylko 50% zalozonego wypełnienia
  • Odpowiedz
@slawek887: korporacje tworzące gry tj. Ubisoft same sobie robią krzywdę tworząc woke gry, które wiadomo że się nie sprzedają, bo ludzie nie kupują gier woke, a mimo to nadal te korpo dalej obstają przy swoim, mimo strat. Także zwykłe korpo też mogą sobie robić krzywdę w imię ideologii np. z--------u, żeby ludzie na zdalnym nie pomyśleli sobie, że życie jest takie lekkie i trzeba im przypomniec że są niewolnikami.
  • Odpowiedz
@slawek887: polak libek broniący korporacji nigdy nie przestanie mnie bawić xD

odpowiadając na twoje genialne pytanie

skoro wszyscy są tacy świetni, to korpo celowo robią same sobie krzywdę, w imię zadowolenia Anetek średniego szczebla? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@slawek887: w wycofywaniu się korporacji czy firm z HO nigdy nie chodziło o produktywność, chodzi o wartość nieruchomości których wartość spada. A zanim wyskoczysz z tym
  • Odpowiedz
Tymczasem jak ostatnio byłem w biurze to realia są takie, że i tak 95% siedzi w tym czasie na zoomie i rozmawia z ludźmi, którzy do tego biura nie chodza, bo są z innych krajów (jeszcze siedź w tym harmidrze i słuchaj w tle 4 rozmów na raz), jak Calle się kończą to zaraz zamiast faktycznej pracy są rozmowy, spotkanka, obiadek, spacerek i czasu na faktyczną pracę z takiego dnia zostaje może
  • Odpowiedz
@slawek887 przede wszystkim na full zdalnym menadzerowie sredniego szczebla sa w wiekszosci bezuzyteczni, to jest glowny powod powrotu do biur, dodatkowo zdalni pracownicy sa slabiej przywiązani do firmy i czesciej sie zwalniaja.

No ale z punktu widzenia pracownika biuro nie ma zadnych plusow, wiec nie wiem skad sie biora te areczki na gowno stanowiskach broniace powrotu bo biur
  • Odpowiedz
@Need: Niektórzy po prostu chcą się wyrwać z domu od czasu do czasu, gdzie mają przygotowane stanowisko, znajomych z pracy do pogadania przy kawce. Inna sytuacja, jak mieszkasz sam, albo z dziewczyną, a inna jak masz w domu żonę i trójkę dzieci i masz tam pracować.

Można też odwrócić twój argument i powiedzieć tak - jak niektórzy dali sobie wmówić korpopropagandę, że pracodawca nie musi już nawet zapewniać pracownikowi stanowiska
  • Odpowiedz