Wpis z mikrobloga

Robiłem koledze #elektryka w domu, a nie jestem elektrykiem. Łączyłem kable na kostki wago bo najłatwiej się spina i rozpina, ale kiedyś mi jeden spec mówił że to fuszerka jest i lepiej zaciskać przewody albo łączyć na kostki skręcane. Jakie macie zdanie na ten temat?

#majsterkowanie #walokidmajstruje
walokid - Robiłem koledze #elektryka w domu, a nie jestem elektrykiem. Łączyłem kable...

źródło: wago

Pobierz
  • 127
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@walokid: W domu śmiało możesz używać jeśli ich nie zostawiasz np. w tynku. Jeśli robisz gdzieś gdzie zostaje na amen to tak, skręcanie.
  • Odpowiedz
Jeśli robisz gdzieś gdzie zostaje na amen to tak, skręcanie.

@SaXer: nie zgodzę się, te yebane śrubki potrafią się wykręcać, chyba że piszesz o skręcaniu przewodów. Ale to już trzeba umieć robić.
Któryś rodzaj wago ma nawet dopuszczenie na zatynkowanie. A jak ma być na wieki wieków to skręcenie przewodów, zlutowanie obróbka ostrych krawędzi o ile zostały i minimum 2 termokurcze z klejem.
  • Odpowiedz
@mannoroth: To nie jest śmieszne nic a nic. Zrobił tak szwagier raz ścianę pod napięciem jak się zachciało przesuwać kinkiet i trzeba było przewód przedłużyć :P
  • Odpowiedz
@walokid: najważniejsze to żeby Wago były oryginalne, a żyła zarobiona na odpowiednią długość (oznaczenie na złączce, przeważnie 11mm), do tego prosta i czysta. Do tego jak dajesz aluminium, to pasta Alu plus bo inaczej się utleni. Jak będziesz przestrzegać zaleceń montażowych to wytrzyma wieki a czas montażu jest śmiesznie krótki. I najlepsze jest w tym to że przestrzegając tych prostych zasad nie da się zepsuć montażu, a przy złączkach np.
  • Odpowiedz
@walokid: ja tam bardziej ufam tym sprężynom wago, które jak sobie strzelisz w paznokcia to się można zesrać, niż jakimiś kosteczkami z wkrętami i plastikiem cienkimi jak d--a węża

ostatnio sobie podłączałem indukcje na 400V, kupiłem sobie taką puszkę IP67 z blaszkami do przykręcania przewodów, ale jak zobaczyłem tak to mizernie trzyma kabel to uznałem że nie ryzykuję i spiąłem wszystko na wago w środku tej puszki
  • Odpowiedz