Wpis z mikrobloga

Ile według was metrów powinno mieć mieszkanie dla pary ~30 lat + pies?
Pytam bo na oku mam mieszkanie 75 metrów, ale są osoby które mi pierdzielą że będzie za duże... Moim zdaniem lepiej mieć za duże niż za małe mieszkanie. Myśląc przyszłościowo jakby były ewentualnie dzieci to te metry się przydadzą.
Będzie to moje pierwsze mieszkanie na własność jeśli ma to jakieś znaczenie.
#nieruchomosci
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@4mmc-enjoyer
Nie będzie za duże.
Chyba że deweloper zrobił z tego 4 pokoje zamiast dużego salonu/kuchni/łazienki, to wtedy faktycznie możesz dopłacić za jeden ekstra pokój który będzie pełnił funkcję skladzika
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer ja z różową zanim mieliśmy dzieci kupiliśmy mieszkanie 80m2 i ono było w porządku przy jednym dziecku. Teraz mamy drugie i wyprowadzamy się bo już przestrzeni brakuje. Więc nie słuchać doradców chowanych w kurnikach deweloperskich i bierz jak największe jak cię stać.
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: trochę za duże, 60m2 by wystarczyło, sierściuch syfi strasznie i tylko sprzątać trzeba syf. Jak masz mieć dzieci to za małe, 85m2 na dwójkę dzieci to optymalne mieszkanie.
Kolejna sprawa to cena i to czy w kredycie czy za gotówkę. Większe mieszkanie to też większe opłaty.
  • Odpowiedz
Pytam bo na oku mam mieszkanie 75 metrów, ale są osoby które mi pierdzielą że będzie za duże

@4mmc-enjoyer: Ogólnie to nigdy nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na to, że kupił za duże mieszkanie xD

Jak nie będzie komórki/piwnicy to jeden pokój pójdzie na składzik pewnie plus jak planujecie dzieci to chyba odpowiedź nasuwa się sama. Szukanie mieszkania i przeprowadzka z dziećmi to dopiero wyzwanie xD
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: tak się robi by doić kupujących, większość nie ma bardzo myśli i takie coś wykańcza albo buduje domy z takich gównianych projektów. Każdy dodatkowy metr ściany to koszt.
Duży salon to świetny pomysł, zawsze możesz tam coś zorganizować, jak masz jakieś zainteresowania to tam możesz coś podziałać.
Ja nie miałem takiej możliwości, było 15 min na decyzję bo cena dość dobra.
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: Mam mieszkanie 72m, kupiłem 3 pokojowe ale jedna ściana wyburzona i obecnie jest duży salon z otwartą kuchnią z boku (układ pomieszczenia w kształcie L) oddzielona blatem/wyspą od salonu + sypialnia, łazienka, WC. Każdy odradzał mi burzenie ściany, a uważam że to była najlepsza decyzja, bo jest mnóstwo łatwej do zaaranżowania przestrzeni i nie męczy ciasnota. W standardowym salonie masz miejsce na kanapę i telewizor naprzeciwko, nie wstawisz nawet
  • Odpowiedz