Wpis z mikrobloga

#koty
Czy 200g mokrej karmy dla kota 5kg wystarczy? Bo chyba dostaje biegunki od przejedzenia i sam już nie wiem czy mu wyliczać dokładnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
2 dni źle potem 2 dni spokój i dzisiaj po nocce kuweta okropna (,)
Był bezdomny, więc ciągle męczy o jedzenie.
Zdjęcie grubasa dodaje bo fajny :)
impact18 - #koty
Czy 200g mokrej karmy dla kota 5kg wystarczy? Bo chyba dostaje biegu...

źródło: temp_file6456082337754926945

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@impact18: mieszam suchą z mokrą, po pół saszety z niewielką garstką suchej. druga taka sama porcja na obiad, i garstka suchej wieczorem.
  • Odpowiedz
@impact18 Kitusie ogólnie nie powinny jeść suchej karmy, bo ich układ pokarmowy nie jest przystosowany do takiego jedzenia i zawartych w nim węglowodanów ( ͡° ʖ̯ ͡°) Łap ściągawę odnośnie dobrych puszek.
To ile kitku powinien jeść zależy też od tego ile ma lat - jaki mniej więcej wiek byl oszacowany?
rosea_balteum - @impact18 Kitusie ogólnie nie powinny jeść suchej karmy, bo ich układ...

źródło: 1000004743

Pobierz
  • Odpowiedz
@rosea_balteum @impact18 dokładnie, nie dawaj mu suchej, bo będzie chorował. Zwłaszcza jak był bezdomny, bo już jego brzuszek dużo zniósł. Koniecznie idź z kotkiem do weterynarza innego niż byłeś, daj kupkę do badań też świeżą. Jeśli nic nie da weterynarz, to może mieć problemy behawioralne i na przykład bardzo się stresuje. Może jest tłuszcz w tym jedzeniu co mu dajesz i dostaje biegunki. Albo kot ma na na coś alergię.
  • Odpowiedz
@impact18: od siebie dodam, bo mam koty wrażliwe pokarmowo - najlepiej się czują po karmach mokrych z królika, typu Wiejska zagroda dla kociąt albo john dog mus z królika. Dodatkowo - pamiętaj żeby kotu nie dawać "smaczków" w postaci wędlin, ludzkiego jedzenia czy surowego kurczaka.
  • Odpowiedz
@rosea_balteum: koty w mojej rodzinie jedzą tylko suchą karmę orijen i zaden nigdy nie chorował. z mojego doświadczenia wynika, że te wszystkie artykuły o tym, jak to złe jest suche jedzenie dla kotów są sponsorowane przez producentów karmy ;-)

weterynarz powiedział mi to samo, jak kot pije wodę to jak najbardziej może być na suchej tylko po prostu nie z marketu. ma to nawet swoje zalety, bo przy okazji oczyszcza
  • Odpowiedz