Wpis z mikrobloga

Cyberpunk 2077 to nienormalne RPG. Nie ma uniwersalnych buildów, strategii walki, ogólnego podejścia do gry. Włącz go sobie na normalnym poziomie trudności i spróbuj znaleźć frajdę w rozgrywce. Mi się nie udało, gra się jak w stare Hitmany (Silent Assassin, Contracts) - zapisywanie, próbowanie, wczytywanie, znowu probowanie trochę inaczej, repeta do skutku. CP77 jest ofiarą swojego pseudo-otwartego świata i pozornej swobody jak zabijać przeciwników. Sam zauważysz, że na początku spisuje się najlepiej połączenie katany, strzelby i jakiegoś automatu na twardszych przeciwników, tych którzy przyjmują cały magazynek w głowę i dalej stoją na nogach.
Rozwój postaci jest dla mnie zupełnie nieintuicyjny, nie wiadomo co rozwijać, chyba że przeanalizujesz wszystkie drzewka i zaplanujesz długie ciułanie. Tyleże skąd masz wiedzieć jakie nowe umiejętności będą Tobie przydatne, albo jak opłacalne są jakieś pasywne premie typu +20% do czegoś tam. Przyjemność z gry raczej nie poprawi się zauważalnie od takich drobnostek.

Ogólnie CP2077 to średnio-mierna gra. W obecnej kondycji, poprawiona, naprawiona, uaktualniona - to co najwyżej pozycja 6/10. Jeśli jakimś cudem rozwiniesz postać z długofalowym planem, ogarniesz skądś cyberdeck wysokiego poziomu i *zaklęcia" na niego, będziesz miał dostatecznie dużo pieniedzy na lepsze wszczepy i ogólnie dawał sobie radę w walce (hakowanie, walka na różne odległości, zbieranie fantów, odszyfrowanie sejfów) - może czeka Cię przyjemna i imerysyjna rozgrywka.

Próbowałem kilka razy i granie w CP77 po prostu jest mało przyjemne. Kupiłem to badziejstwo bez zastanawiania po tym jak skończyłem wiedźmina, naiwnie oczekując podobnej gry, tyleże oczywiście osadzonej w innym świecie. Rozczarowanie 10/10.

@czlowiekproso @pyszniarz @DywanTv @Inveth
Co wy za ciemnotę sprzedajecie koledze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#cyberpunk2077 #gry #grypc #grykomputerowe #xbox #xboxseriesx #xboxseries #xboxseriess #ps5 #playstation #playstation5
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hohohohoho szczęśliwie zapłaciłem niecałe 50zł włącznie z przesyłką i "opłatą serwisową OLX". Dziwią mnie recenzje z dużych portali o grach, smarują bezczelne laurki, czasem ani słowa, że to reklama, sponsorowany materiał.
@saib75 żaden bait, napisałem jak czuję. CP77 to nudna gra, przeplatana szybkimi potyczkami, ze słabym dubbingiem. Taki gorszy Masz Effect 1.
  • Odpowiedz
@NauczonyRoboty: CP to nie jest RPG tylko akcyjniak z elementami RPG i tak go należy traktować. Wybory nie mają znaczenia, fabuła jest taka sobie, a rozwój nawet po całkowitym przemodelowaniu jest biedny. Hackowanie czy skradanie to strata czasu bo te mechaniki nie są w tej grze zabawne. Ładujesz wszystkie punkty rozwoju w bonusy do broni, kupujesz Kerenzikov jako wszczep i potem wpadasz w każde miejsce niczym Neo w scenie w
  • Odpowiedz
@NauczonyRoboty: przecież o to w tej grze chodzi, żeby samemu pomyśleć jak rozwijać postać. Trzeba pokombinować z różnymi wszczepami/ umiejętnościami. Da się stworzyć postać dla której niemal każdy przeciwnik będzie na strzał w głowę. Pieniądze też nie są większym problemem. Nad odpowiednim dobraniem wszczepów, żeby się w limicie zmieścić spędziłem pewnie z godzinę. Cała postać tworzymy pod system walki który nam odpowiada.
  • Odpowiedz
@NauczonyRoboty: mnie najbardziej w cyberpunku wkurzało zbieractwo, miałem po kilkaset broni których nigdy nie użyłem i w większości były dokładnie takie same. Trzeba było każdą zamieniać na jakieś zasoby oddzielnie, żeby zrobić miejsce w ekwipunku.
  • Odpowiedz