Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od kilku miesięcy zauważyłem, że kruszą mi się zęby. A dokładnie to te z przodu, zarówno góra jak i dół. Tylko te ukruszenia są bardzo minimalne, wielkość ziarna piasku. Czasem czuje kiedy się to stanie, a czasem dopiero po fakcie, językiem. Po paru dniach to miejsce się "wypoleruje" i nie przeszkadza. Na oko tych wykruszeń nie widać. Dziś mi się kolejny raz to stało, akurat poczułem i wyciągnąłem z buzi ukruszenie wielkości ziarna piasku. Dziwi mnie tylko, że udało mi się to rozkruszyć na ekranie telefonu przy pomocy paznokcia na jeszcze drobniejszą frakcję. Dziwnie to wygląda, bo myślałem, że ząb jest twardy.
O zęby dbam, chodzę co roku na przegląd, rzadko coś tam jest do robienia. Ogólnie nie miałem tych przednich zębów nigdy robionych, zgryz też ok, wszystko proste. Dieta ok, sport jest, zdrowie też (żadnych leków czy choroby). Wiek 39 lat.
I pytanie co się dzieje? Czy to normalne czy trzeba interweniować? Może to jakiś objaw choroby?
#stomatologia #dentysta #zeby #medycyna

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @kitty-cat: możliwe, tylko co jest przyczyną tego i jak z tym walczyć?

@utilek: raczej nie, kamień osadza się na trzonie zęba, a tu u mnie to na szczycie się kruszy. Teraz mam właśnie świeżą wyrwę i czuje pod językiem wykruszoną dziurę od góry. A kamienia nie widać i tak.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mi znajoma ortodontka powiedziała że masę ludzi kieruje do psychoterapeuty. Ludzie nie zdają sobie sprawy ale podświadomie zjadają sobie zgryz bo są zestresowani / ztraumowani. Może warto się zastanowić i z kimś pogadać?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @58megaton: Hmm. Ciężko mi zrozumieć czym jest "zjadanie sobie zgryzu". Chodzi o jakieś nerwowe zaciskanie zębów tak? Wydaje mi się, że w takim przypadku bardziej bym ocierał zęby w dalszej części szczęki, bo jak zacisnę to właśnie tam bardziej po bokach czuje pocieranie zęba o ząb. A u mnie to właśnie te przednie mi się głównie kruszą. Mam wykruszenia na jedynkach i dwójkach oraz na
  • Odpowiedz