Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem nic z tych rachunków za prąd od #tauron czy jest możliwość płacić za zużycie miesięczne od 1 do 31 dnia miesiąca abym wiedziała za co i ile płacę ? Te ich faktury są mega niezrozumiałe. Jeśli natomiast chodzi o #oszczedzanie to jaka jest opcja na najniższe rachunki ? mam taryfę G11 bez elektryka czy jakoś tak :) #oszczednosci #prad #elektryka może macie jakieś mikro tipy na oszczędzanie energii? jakieś wyciąganie ładowarek z gniazdek itd ? daje to coś ? :)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wisniowa211: tak możesz mieć umowę na podawanie odczytu samemu co miesiąc. Jak nie umiesz zrozumieć rachunku to to i tak nic nie zmieni. Najlepsza opcja na najniższe rachunki to po prostu nie korzystać z prądu.
  • Odpowiedz
@wisniowa211 ja mam licznik za drzwiami i zawsze sobie spisuje 1 dnia miesiąca i wpisuje w aplikację tauronu i później na rozliczeniu mam podane moje odczyty i wiem dokładnie ile użyłam. Żeby było taniej to na pewno bez cennika w którym kroją po 15-30 zl abonamentu co miesiąc za super usługi z których nie skorzystasz. Polecam kupić sobie miernik prądu i posprawdzać - telewizor udało mi się skręcić o ponad 50%
  • Odpowiedz
@wisniowa211 taka opcja z rozliczeniem co miesięcznym jest dużo droższa z tego co wiem. Fakturę dostaje co pół roku i prognozy. Ale w tej wyrównującej fakturze mam wpisane w tabelce moje wpisane odczyty i widzę co miesiąc ile kWh użyłam. Z tego już mogę policzyć ile powinnam zapłacić itp. Mam dość stałe zużycie prądu zawsze w okolicach 60kwh, więc i prognozy są ok.
  • Odpowiedz
@wisniowa211: https://www.tauron.pl/dla-domu/obsluga-i-pomoc/jestem-klientem/rozliczenia-i-faktury/sposoby-rozliczen
Jeśli masz rozliczanie prognozowane, to wybierz rozliczanie rzeczywiste. Wtedy płaci się za zużycie z poprzedniego miesiąca lub poprzednich dwóch miesięcy.
Jeśli masz rozliczanie rzeczywiste, a nie rozumiesz rachunku, to będzie ciężko, może umów się w BOK, aby wyjaśnili ci.
Jeśli masz licznik zdalnego odczytu (nikt nigdy nie przychodzi spisywać) to aktywuj sobie https://www.tauron-dystrybucja.pl/liczniki-zdalnego-odczytu/elicznik i będą dostępne wykresy i tabelki ze zużyciem prądu z dokładnością co do
  • Odpowiedz
@pangolin mam prognozy ustawione średnio na 200 kWh miesięcznie a chciałabym płacić a rzeczywiste zużycie od 1 do 31 dnia miesiąca. Ta oferta jest droższa od takiej z prognozami ? Jak sprawdzić czy mój licznik jest zdalnego odczytu ?
  • Odpowiedz
@wisniowa211:
Zapłacisz 5,61 zł / miesiąc opłaty abonamentowej zamiast obecnych 0,93 zł / miesiąc. Pozostałe opłaty nie ulegną zmianie.
Nie daj się tylko naciągnąć na inną taryfę. To tylko zmiana sposobu rozliczania bez zmiany taryfy. Wszystko masz opisane i wyjaśnione na https://www.tauron.pl/dla-domu/obsluga-i-pomoc/jestem-klientem/rozliczenia-i-faktury/sposoby-rozliczen
U mnie faktura jest od 10 do 9 więc jeśli będziesz chciał od 1 do 31, a teraz masz inaczej, to będziesz musiał o to dodatkowo zadbać.

Czy
  • Odpowiedz
@wisniowa211: Jak chcesz zaoszczędzić to pozostań na prognozach. Płacenie za realne zużycie co miesiąc to dodatkowe 56zł rocznie. Jak chcesz znać swoje miesięczne zużycie to porostu spisuj licznik co miesiąc. Przeanalizuj jakie urządzenia masz i w jaki sposób z nich korzystasz. Możliwe, że zmiana sposobu ich użytkowania obniży zużycie.
  • Odpowiedz
@wisniowa211: Jak chcesz zmniejszyć zużycie to Twoje spisywanie licznika jest ważne. Dzięki temu możesz wyciągnąć jakieś wnioski i zmienić sposób używania sprzętów domowych. Tauron nie oszuka Cię na spisywaniu licznika(poza jakimś błędem inkasenta/licznika zdalnego odczytu). Nie wiem jak masz na fakturze, ale w PGE mam podany stan licznika odczytany przez inkasenta. Więc można wyłapać ewentualny błąd inkasenta.
Z tego co mi mignęło to Tauron wysyła prognozy uproszczone i z nich
  • Odpowiedz