Na wstępie - jeśli nie interesuje Cię ten wpis i będziesz mi opowiadał o tym że nie warto już iść w tym kierunku, bo na moje miejsce znajdzie się 2137 innych - to daruj sobie odpowiadanie na ten post.
Uzbierałem około 30k złotych na nadchodzący rok '25 - mam 26 lat i jestem po jakimś licencjacie z fizyki - nie wiem po co to robiłem skoro i tak nikt nie chciał mnie zatrudnić xD Stwierdziłem że zrobie sobie gap year - potencjalnie mogę robić nawet po 12h dziennie - tak jak za dawnych czasów przy nauce języków.
W jakim kierunku iść z nauką programowania - znam dość dobrze C/C++/Assemblera no i trochę programowałem w Qt. Sporo czasu poświęcałem kiedyś na zadania związane z algorytmiką. Miałem podstawy wzorców projektowych. Mam już obycie (niekomercyjne) z GitHubem, Jirą. Nie mam żadnego doświadczenia komercyjnego. Rozwinęły się pewnie jakieś nowe technologię/ frameworki. Nie wiem czy kontynuować naukę w tym kierunku czy iść w zupełnie nowym kierunku.
Jakieś porady dla człowieka który zrobi Wam "konkurencję" na rynku. Daje sobie 8 miesięcy przy tym zapasie wolnego czasu i zaangażowania do tego by nauczyć się wszystkiego od podstaw - 8 miesięcy na 'zmarnowanie', 'stracenie' tylko po to by zobaczyć czy się uda - pieniądze mam, warunki też, a więc why not?
@mirko_anonim to ja bym szedł w tego c i c++ plus może .net? Widzę dużo ofert w tym kierunku, nawet jakiś staż widziałem od stycznia na just join it lub no fluff jobs
@mirko_anonim: Za dużo nie poradzę, bo obracam się w innych technologiach, ale dla otuchy powiem że miałem bardzo podobną sytuację. Odłożyłem trochę grosza i w 2022 poszedłem na studia zaoczne z infy. Od listopada zacząłem w miarę solidną naukę i w lipcu udało mi się załapać na staż, a po 3 miesiącach dostałem normalnie umowę. Oczywiście w między czasie żyłem z ozsczędności, co w zasadzie nie było trudne bo mieszkałem
@og_kosa To proste. Tam gdzie się pcha bydło, stamtąd trzeba uciekać.
Jak ogarniasz już assemblera to znaczy że środowiska mainframe będą Ci już znacznie bliższe, chociaż tam głównie króluje COBOL. Zerknij sobie na IBM mainframe skills depot. Jest ścieżka treningowa dla programisty. Za darmo. Ofert jest mało, ale są widoczne, głównie z największych banków.
Powiedzmy hipotetycznie, jaka byłaby strata dla świata gdyby Iran jednak miał b--ń atomową i zrzucił ją na Izrael? Izrael coś produkuje? Nie ma tam surowców, technologii, co najwyżej kilka zabytków w Jerozolimie. Jest dużo piasku i oliwek
#programowanie #rozwojosobisty #pracait
Na wstępie - jeśli nie interesuje Cię ten wpis i będziesz mi opowiadał o tym że nie warto już iść w tym kierunku, bo na moje miejsce znajdzie się 2137 innych - to daruj sobie odpowiadanie na ten post.
Uzbierałem około 30k złotych na nadchodzący rok '25 - mam 26 lat i jestem po jakimś licencjacie z fizyki - nie wiem po co to robiłem skoro i tak nikt nie chciał mnie zatrudnić xD Stwierdziłem że zrobie sobie gap year - potencjalnie mogę robić nawet po 12h dziennie - tak jak za dawnych czasów przy nauce języków.
W jakim kierunku iść z nauką programowania - znam dość dobrze C/C++/Assemblera no i trochę programowałem w Qt. Sporo czasu poświęcałem kiedyś na zadania związane z algorytmiką. Miałem podstawy wzorców projektowych. Mam już obycie (niekomercyjne) z GitHubem, Jirą. Nie mam żadnego doświadczenia komercyjnego. Rozwinęły się pewnie jakieś nowe technologię/ frameworki. Nie wiem czy kontynuować naukę w tym kierunku czy iść w zupełnie nowym kierunku.
Jakieś porady dla człowieka który zrobi Wam "konkurencję" na rynku. Daje sobie 8 miesięcy przy tym zapasie wolnego czasu i zaangażowania do tego by nauczyć się wszystkiego od podstaw - 8 miesięcy na 'zmarnowanie', 'stracenie' tylko po to by zobaczyć czy się uda - pieniądze mam, warunki też, a więc why not?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
@mirko_anonim: No i co z tym nie tak? Czemu w to nie idziesz?
Czemu w coś nowego?
Siema tez tak zrobilem jak piszesz 3 lata temu i nie zaluje. Udalo sie w koncu znalezc staz , potem prace i cisne dalej.
źródło: image
PobierzTo proste. Tam gdzie się pcha bydło, stamtąd trzeba uciekać.
Jak ogarniasz już assemblera to znaczy że środowiska mainframe będą Ci już znacznie bliższe, chociaż tam głównie króluje COBOL.
Zerknij sobie na IBM mainframe skills depot. Jest ścieżka treningowa dla programisty. Za darmo. Ofert jest mało, ale są widoczne, głównie z największych banków.