Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema, był ktoś kiedyś na studiach związanych z realizacja/inżynierią dźwięku?
Od kilku lat w domowym zaciszu zajmuje się produkcją, miksem i masteringiem. Wszystko hobbistycznie, amatorsko.
Ostatnio naszła mnie myśl, że może warto podjąć się jakichś studiów, żeby zwiększyć swoje umiejętności, wiedzę a i może poznać jakieś ciekawe osoby z branży, chciałbym to potraktować jako dodatkowe furtki do zaistnienia w tej branży.
Nie ukrywam, że chciałbym żyć kiedyś z muzyki, stopniowo bym chciał odchodzić od swojej pracy na etacie na rzecz właśnie muzyki.
Wszystko, co umiem/wiem nauczyłem się sam, mnóstwo tutoriali na przestrzeni lat, mnóstwo eksperymentów, poszukiwania i pracy na podstawie tzw prób i błędów.
Czy warto iść na takie studia, nie zaczynając całkowicie od zera? Jestem świadom, że na pewno mam jakieś braki i to niemałe w jakichś obszarach, a w innych zapewnie nie wiem nic, bo reżyseria dźwięku to obszerne pojęcie.
Jeżeli warto, to jakie uczelnie, co np sądzicie o kierunku "Reżyseria dźwięku" na wydziale Fizyki i Astronomii w Poznaniu na UAM?

Pozdro

#produkcjamuzyki #realizacjadzwieku #studia #muzyka #elektronika #studbaza #inzynieriadzwieku #miks #mastering #mix

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ten kierunek to przede wszystkim fizyka, więc chyba po samej nazwie kierunek wybrałeś. Znajomy z liceum na tym kierunku nie miał łatwo a był bardzo mocny z fizyki w liceum. Nie zaświtało Ci nic po tym, że kierunek jest na wydziale Fizyki a akustyka to dzial fizyki? :)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @OlekAleksander @Karbon315
Rzeczywiście, sprawdziłem ten kierunek tylko po nazwie, nie sprawdzałem sylabusa.

To w takim razie czy są jakieś uczelnie, gdzie są kierunki, które opierają się na praktycznej pracy z dźwiękiem? Mam na myśli produkcja, miks, master, czy też np takie rzeczy jak ogarnianie akustyki pomieszczenia itd. Jeśli tak, to czy warto iśc na takie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zawsze warto, bo się nauczysz teorii i podstaw na które w późniejszym etapie już czasu nie będzie i takie studia zmuszą Cię do nauki rzeczy może i z pozoru nieprzydatnych ale rozwijających horyzonty w długim terminie

najlepiej zajmuj się tym jak najwięcej, rób swoje projekty a nie tylko oglądaj tutki, poszukaj sobie kursu u jakiegoś eksperta z tej dziedziny - ludzie co mają własne studia często dają lekcje albo
  • Odpowiedz