✨️ Obserwuj #mirkoanonim Siema, był ktoś kiedyś na studiach związanych z realizacja/inżynierią dźwięku? Od kilku lat w domowym zaciszu zajmuje się produkcją, miksem i masteringiem. Wszystko hobbistycznie, amatorsko. Ostatnio naszła mnie myśl, że może warto podjąć się jakichś studiów, żeby zwiększyć swoje umiejętności, wiedzę a i może poznać jakieś ciekawe osoby z branży, chciałbym to potraktować jako dodatkowe furtki do zaistnienia w tej branży. Nie ukrywam, że chciałbym żyć kiedyś z muzyki, stopniowo bym chciał odchodzić od swojej pracy na etacie na rzecz właśnie muzyki. Wszystko, co umiem/wiem nauczyłem się sam, mnóstwo tutoriali na przestrzeni lat, mnóstwo eksperymentów, poszukiwania i pracy na podstawie tzw prób i błędów. Czy warto iść na takie studia, nie zaczynając całkowicie od zera? Jestem świadom, że na pewno mam jakieś braki i to niemałe w jakichś obszarach, a w innych zapewnie nie wiem nic, bo reżyseria dźwięku to obszerne pojęcie. Jeżeli warto, to jakie uczelnie, co np sądzicie o kierunku "Reżyseria dźwięku" na wydziale Fizyki i Astronomii w Poznaniu na UAM?
@mirko_anonim: Ten kierunek to przede wszystkim fizyka, więc chyba po samej nazwie kierunek wybrałeś. Znajomy z liceum na tym kierunku nie miał łatwo a był bardzo mocny z fizyki w liceum. Nie zaświtało Ci nic po tym, że kierunek jest na wydziale Fizyki a akustyka to dzial fizyki? :)
@mirko_anonim oj bardzo duzo. takie kierunki zwlaszcza na publicznych uczelniach to pułapki z masa teorii, obliczeń i wzorów i juz na pewno przygotuj sie na laborki
✨️ Autor wpisu (OP): @OlekAleksander @Karbon315 Rzeczywiście, sprawdziłem ten kierunek tylko po nazwie, nie sprawdzałem sylabusa.
To w takim razie czy są jakieś uczelnie, gdzie są kierunki, które opierają się na praktycznej pracy z dźwiękiem? Mam na myśli produkcja, miks, master, czy też np takie rzeczy jak ogarnianie akustyki pomieszczenia itd. Jeśli tak, to czy warto iśc na takie
@mirko_anonim: zawsze warto, bo się nauczysz teorii i podstaw na które w późniejszym etapie już czasu nie będzie i takie studia zmuszą Cię do nauki rzeczy może i z pozoru nieprzydatnych ale rozwijających horyzonty w długim terminie
najlepiej zajmuj się tym jak najwięcej, rób swoje projekty a nie tylko oglądaj tutki, poszukaj sobie kursu u jakiegoś eksperta z tej dziedziny - ludzie co mają własne studia często dają lekcje albo
Siema, był ktoś kiedyś na studiach związanych z realizacja/inżynierią dźwięku?
Od kilku lat w domowym zaciszu zajmuje się produkcją, miksem i masteringiem. Wszystko hobbistycznie, amatorsko.
Ostatnio naszła mnie myśl, że może warto podjąć się jakichś studiów, żeby zwiększyć swoje umiejętności, wiedzę a i może poznać jakieś ciekawe osoby z branży, chciałbym to potraktować jako dodatkowe furtki do zaistnienia w tej branży.
Nie ukrywam, że chciałbym żyć kiedyś z muzyki, stopniowo bym chciał odchodzić od swojej pracy na etacie na rzecz właśnie muzyki.
Wszystko, co umiem/wiem nauczyłem się sam, mnóstwo tutoriali na przestrzeni lat, mnóstwo eksperymentów, poszukiwania i pracy na podstawie tzw prób i błędów.
Czy warto iść na takie studia, nie zaczynając całkowicie od zera? Jestem świadom, że na pewno mam jakieś braki i to niemałe w jakichś obszarach, a w innych zapewnie nie wiem nic, bo reżyseria dźwięku to obszerne pojęcie.
Jeżeli warto, to jakie uczelnie, co np sądzicie o kierunku "Reżyseria dźwięku" na wydziale Fizyki i Astronomii w Poznaniu na UAM?
Pozdro
#produkcjamuzyki #realizacjadzwieku #studia #muzyka #elektronika #studbaza #inzynieriadzwieku #miks #mastering #mix
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
Dlaczego? Co ma fizyka do produkcji muzyki? :)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
Rzeczywiście, sprawdziłem ten kierunek tylko po nazwie, nie sprawdzałem sylabusa.
To w takim razie czy są jakieś uczelnie, gdzie są kierunki, które opierają się na praktycznej pracy z dźwiękiem? Mam na myśli produkcja, miks, master, czy też np takie rzeczy jak ogarnianie akustyki pomieszczenia itd. Jeśli tak, to czy warto iśc na takie
najlepiej zajmuj się tym jak najwięcej, rób swoje projekty a nie tylko oglądaj tutki, poszukaj sobie kursu u jakiegoś eksperta z tej dziedziny - ludzie co mają własne studia często dają lekcje albo