Aktywne Wpisy

Paayor +186
Podatek tłuszczowy? Zapraszam obywatelu na wagę, zaraz wyliczymy kwotę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazgrubasow #heheszki
#bekazgrubasow #heheszki
źródło: 1000031512
Pobierz
nowszyja +11
Przedpokój do oceny. Chciałem żeby wyszło ponadczasowo i chyba się udało. Jak uważacie?
#architektura #remontujzwykopem #budujzwykopem #polskiedomy #pytanie
#architektura #remontujzwykopem #budujzwykopem #polskiedomy #pytanie
źródło: kamien-elewacyjny-cukier-15x60-graniteks-11
Pobierz

Bawię się, jak co sezon, z różnymi ustawieniami pompy ciepła. A z racji tego, że mam starą poczciwą Nibe typu ON/OFF próbuję zoptymalizować jej pracę czyli wydłużyć jej jednorazowe uruchomienie, jak i przerwy pomiędzy. Fajnie widać, że podniesienie krzywej w górę (nie zmieniam kąta nachylenia) nie zwiększa się znacząco zużycie energii. Różnice na poziomie < 100 Wh.
Kto ma Nibe to lepiej zrozumie, ale próbuję zwiększyć (albo raczej zmniejszyć) ilość stopniominut przy których pompa startuje, a podnieść na tyle krzywą, żeby z jednej strony temperatury na wejściu/wyjściu podłogówki były OK, a nie zwiększyło to zużycia energii.
Swoją drogą (ale to dla geeków ;) ), ale dobrze mieć monitoring pod kątem właśnie optymalnej pracy pompy ciepła. Sąsiad ma też ON/OFF Buderusa, ale z kolei możliwości jej konfiguracji są tak nikłe, że zmuszenie jej do optymalnej pracy graniczy z cudem.
Ktoś jeszcze ma pompy ciepła ON/OFF? Jakieś wasze spostrzeżenia?
Informacyjnie: zużycie energii analizuję na ZAMEL MEW-01, czujniki temperatury to DS18B20 wpięte do ESPHome, całość spinane przez Home Assistant skąd dane lądują do Grafany.
#pompaciepla #smarthome
źródło: Zrzut ekranu 2024-11-26 o 15.36.29
PobierzChodzi o to że w tanich lodówkach jest taki stały zawór rozprężny więc spręża do określonego ciśnienia, czyli z grubsza ta sama temperatura niezależnie od tego do jakiej na być grzane. W przypadku pompy ciepła sprężarka brałaby tyle samo energii zarówno do grzania cwu i co.
@Mateos2 co do zim to nadal raz na pare lat średnia może
@zibizz1: no to znów, naszych Nibe ten problem nie dotyczy. Może trudne są w ustawieniach ale patrząc na twory innych producentów tu można zoptymalizować ich pracę rozsądnie.
Niezależnie od ilości pętli odbiorników i zapotrzebowania. Trzeba to da 3kw, trzeba to da 9kw. Bez wyłączeń
Efekt jest taki że wahania temperatury w budynku są po 0.2 stopnia, a poniżej zera pompa włącza się raz i potrafi bez wyłączenia tydzień chodzić
Analogią do samochodów jest tempomat adaptacyjny+ automat vs manual
PS. sprawdziłem i dziś to blisko 10k PLN różnicy.
@zibizz1: Sprawdziłem dla Nibe i to jakieś ~10%
F1245: SCOP 5
S1255: