Wpis z mikrobloga

#majsterkowanie
Pamiętacie te reklamy calgonu jak pokazywali te zarośnięte kamieniem i kij wie czym jeszcze grzałki z pralek? No to ja nigdy nic takiego nie stosowałem a grzałka po 10 latach w takiej formie. Wygląda na to, że chemia do prania wystarczy w zupełności na żywotność grzałki.
Zaraz zrobię mały lifting w kwasku i będzie nówka nieśmigana.
( ͡º ͜ʖ͡º)
Smarek37 - #majsterkowanie
Pamiętacie te reklamy calgonu jak pokazywali te zarośnięte...

źródło: IMG_20241123_220104

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Smarek37 ja dodaję raz na kilka miesięcy kwasek cytrynowy i 2 tabletki do zmywarki i włączam na długi program 60 stopni. Grzałka i wnętrze starej 15 letniej pralki jak nowe.
  • Odpowiedz
@Smarek37: posłuchaj mnie uważnie, jutro o 19:45 masz samolot do meksyku.
Bilet wyśle Ci zaraz na e mail. Gdy wyjdziesz z lotniska pod czerwoną budką telefoniczną jest skrytka,
otwórz ją tajnym hasłem : colgon. W niej znajdziesz nowy dowód osobisty,
3000 pesos i kluczyki do mieszkania na przeciwko. Od dziś nazywasz się
Juan Pablo Fernandez Maria FC Barcelona Janusz Sergio Vasilii Szewczenko i jesteś rosyjskim imigrantem z Rumuni.
Pracujesz w zakładzie fryzjerskim 2 km od
  • Odpowiedz
. Wygląda na to, że chemia do prania wystarczy w zupełności na żywotność grzałki.

@Smarek37: wystarczy przeczytać przepis na opakowaniu środka piorącego ile dawać w zależności od twardości wody, bo każdy proszek do prania też zawiera ten sam zmiękczacz co w calgonie.
  • Odpowiedz
@Smarek37: @sberatel @Agent007cm twardość wody wpływa na żywotność grzałki, ale nie tak jak myśli większość osób. Ludziom się wydaje, że twarda woda, to dużo kamienia, który uszkodzi grzałkę, a jest dokładnie odwrotnie. Twarda woda jest bardzo dobra dla grzałek. Tak, zbiera się kamień (który zazwyczaj sam się wykrusza), ale sam metal grzałki nie koroduje. To miękka woda dosłownie zżera grzałki tak samo jak np ścianki bojlera. Dlatego stosuje
  • Odpowiedz
  • 1
@Smarek37 byczku dodaj do pralki i włącz na długi program 60 stopni. Wtedy wyczyści nie tylko grzałkę ale u wnętrze pralki. Polecam Wojciech Podest Kamarro
  • Odpowiedz