Aktywne Wpisy

klocus +468
Ceny w polskich knajpach odyeabały już totalnie. Makaron z jajkiem, śmietaną i boczkiem za 80 zł XD
PS. Lokal jest wirtualny na Wolcie xD
#jedzenie #jedzzwykopem #januszebiznesu #restauracja #gastronomia
PS. Lokal jest wirtualny na Wolcie xD
#jedzenie #jedzzwykopem #januszebiznesu #restauracja #gastronomia
źródło: IMG_1320
Pobierz
adamsowaanon +35
Pozyczylem kiedys siostrze w 2021 roku na ponad rok £4.000
Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji.
Czyli oddaj mi 4200£.
Wziela,zgodzila sie.
Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke.
Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji.
Czyli oddaj mi 4200£.
Wziela,zgodzila sie.
Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke.

Podstawy prawne:
Kodeks karny (art. 96 i inne)
Osoba udostępniająca pojazd osobie, która nie powinna go prowadzić, może zostać pociągnięta do odpowiedzialności, jeśli swoim działaniem umożliwia stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym.
Art. 160 § 1 Kodeksu karnego:
Kto naraża inną osobę na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Jeśli udostępnienie pojazdu prowadziło do wypadku, konsekwencje mogą być poważniejsze.
Kodeks wykroczeń (art. 96 § 1 i § 2)
Art. 96 § 1 Kodeksu wykroczeń: Właściciel lub posiadacz pojazdu, który dopuszcza do kierowania nim osobę:
znajdującą się w stanie nietrzeźwości,
nieposiadającą wymaganych uprawnień, podlega karze grzywny.
Grzywna może wynosić do 5000 zł.
W przypadku poważniejszego zagrożenia, sprawa może zostać zakwalifikowana jako przestępstwo.
Ustawa Prawo o ruchu drogowym:
Właściciel pojazdu ma obowiązek dbać o to, aby pojazd był użytkowany zgodnie z prawem.
Kara:
Grzywna (do 5000 zł) w przypadku wykroczenia.
W przypadku przestępstwa (np. wypadku) kara może obejmować ograniczenie wolności, a nawet jej pozbawienie do 3 lat lub więcej, jeśli skutki były tragiczne.
Dodatkowe konsekwencje:
Możliwość obciążenia właściciela pojazdu kosztami szkód wyrządzonych przez nietrzeźwego kierowcę (w tym odszkodowania).
Utrata zniżek ubezpieczeniowych lub problemy z firmą ubezpieczeniową.
źródło: Zrzut ekranu 2024-11-22 171543
Pobierz@wupezet-wpz: no to jeszcze musisz udowodnić że Bogdan był nietrzezwy, bo z tego co wiem to na filmach Rafała grają aktorzy amatorzy i tylko udają pijanych, jest to fikcja filmowa