Wpis z mikrobloga

Ja mam 1080p, rtx 3070, 32 GB ramu i ryzen 5 3600, gram na średnich jedynie z teksturami na wysokie i dlss quality (lub balanced i i tak spadki są) i mam 45-59 fps średnio z spadkami do 30 FPS. Nie wiem co robię źle, przed odpaleniem mam zużycie procesora do 20 procent, a trakcie grania od 40 do 70 procent maks i i tak mi się tnie i zwiecha, ehhhhhh. Jestem męczennikem pecetowym, zawsze jest coś nie tak, ktoś wie jak mi pomóc, jakie ustawienia najwięcej zabierają klatek? ;(
#stalker #stalker2 #gra #gry #pc
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@The_Titan: mam taki sam zestaw tylko i5 10400. kluczem żeby mieć więcej fpsow jest włączenie generowania klatek fsr, wtedy fpsy skaczą ładnie do góry, ale za to pojawia się input lag którego można naprawić modami.
spróbuj tak, mi to pomogło i mam te ponad 60 na wysokich. nie licząc oczywiście wiosek, tam fpsy spadają losowo
  • Odpowiedz
@The_Titan: 1. Kręć procesor i kartę graficzną. W dzisiejszych czasach to proste, a da ci kilka fps przy takim bezpiecznym OC.
2. Wyłącz NVidia Overlay.
3. Wyłącz Motion Blur.
4. Włącz NVidia Reflex - ograniczenie input lagu.
5. FSR frame gen nie próbowałem, ale ten ficzer działa najlepiej u ludzi, którzy mają chociaż 60 fps, inaczej czuć input lag.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ghooz:
1. A czym podkręcić kartę i procka? Nigdy tego nie robiłem, jakiś program?
2. Dużo zabiera? Włączyłem specjalnie by widzieć fpsy, gram w wersje na gogu, overlay goga mi nie wiem czemu nie działa, a chciałbym widzieć ile klatek mam.
3. Okej, zrobię to.
4. Mam włączone już.
5. Okej, to też spróbuje włączyć, dziękuje za pomoc :)
  • Odpowiedz
@The_Titan: Apropo tego Motion Blura, to dzisiaj czytałem w serwisie na R, że ustawienie go na 100% i Epic zmniejsza znacznie spadki FPS w obszarach z NPC i przy rozmowach. Sam jeszcze nie próbowałem xd.
  • Odpowiedz
@The_Titan: A do podkręcania karty polecam MSI Afterburner. Mało tego, nawet Aplikacja NVIDIA teraz pozwala podkręcić kartę z pomocą AI, ale wyniki są mizerniejsze. Zawsze jednak to jakieś 2-3 FPSy do przodu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ghooz: Dziękuję za ten mod stary, miałem 45-60 FPS, a dzięki niemu mam 70-80, jesteś wielki. Mimo wszystko przy walce jak jest dużo npctów to gra lubi dropić klatki nawet do 35, ale to już chyba wina źle zoptymalizowanej gry, bo czytałem, że dużo osób tak ma, że obciąża mocno CPU jak jest ich dużo. Tak czy inaczej polecam każdemu ten mod :)
  • Odpowiedz