Czy w prawie pracy jest cos takiego, że Janusz może dać mi do podpisania papier, że jak się zwolnię to muszę mu płacić odszkodowanie w wysokości jednej pensji xD kończy mi się za niedługo umowa na okres próbny i Janusz mi mowi, że może mi przedłużyć ale muszę podpisać taki papierek xD Wg mojej wiedzy nie ma czegoś takiego w prawie polskim i taki papier nie ma żadnej mocy prawnej a i tak od razu mu powiedziałem, że nie ma szans, żebym coś takiego podpisał xD Na co on mi mówi, że to nie może być tak, że on mnie wyszkoli a ja za rok pójdę dzie indziej dlatego bez podpisania tego papierka nie przedłuży mi xD Czyli sprawa moje dalszej pracy się wyjaśniła i mogę wracać neetować #pracbaza #praca #januszex #prawo #neet
@12lat25cm ja pitolę, współczuję pracodawcy... Zależy jak Twoja sytuacja - ale ja bym *uja próbował złapać w pułapkę, za to że jest gnojem. Jeśli masz alternatywna pracę - szykuj się na nią. Pogadaj z prawnikiem - moim zdaniem nie. Ale fajnie by było żeby dał ci ten papier - koniecznie go weź ze sobą. Nie podpisuje nie oddawaj xd. Sry że nieczytelne zdjęcie ale wpisz w google 'kara w umowie za
@12lat25cm: Co do zasady w Polsce mamy swobodę zawierania umów. Jeśli nie będzie w takiej lojalce klauzul niedozwolonych to nie widzę przeszkód, żeby taką umowę zawrzeć. Od strony pracodawcy może to być zrobione tak, że organizuje Ci szkolenie o jakiejś wartości, w zamian za co deklarujesz przepracować określony okres, a w przypadku rozwiązania umowy z Twojej inicjatywy -- zwracasz koszt szkolenia, proporcjonalnie do czasu, jaki pozostał w umowie. Czyli zwykła
mocy prawnej może i nie ma, ale ostatniego wynagrodzenia też nie dostaniesz jak się zwolnisz xD
@Goronco: no o to chodzi, a nie chce się z nim sądzić 5 lat
formalnie zorganizuje Ci szkolenie i będzie czysty po swojej stronie
@Polinik: no mógłby coś takiego na lewo zrobić, ale tak czy siak musiałbym podpisać papierek którego nie mam zamiaru podpisywać, jakby to była lojalka na prawdziwe szkolenie które
@12lat25cm: Robi Cie w wała, ale istotnie lojalki o kosztach szkolenia nie są klauzulami abuzywnymi. Tu chodzi o to że jak wydajesz 10k na szkolenie pracownika, to on Ci nie ucieknie po miesiącu. No ale lojalki mają jakiś czas trwania.
@Worm91: no tak, co innego lojalka na faktyczne szkolenie na które mam papierek, a nie że on sobie wymyślił, że mnie wyszkoli w trakcie pracy i za to mam mu płacić xD
@12lat25cm wszystko co będzie w ramach UOP jest nielegalne, to zwykły straszak bez pokrycia. Podpisywałem lojalki i ich nie płaciłem, i co - i nic,mogą sobie te świstki w dupę wsadzić, a jak obetną z ostatniej wypłaty to do PIPu. Raz założyłem sprawę w Pip i kasa szybko się od janusza znalazła.
Tak tak xD op pewnie jest w takiej pracy gdzie liczy dni od dziesiątego do dziesiątego, a ty sugerujesz że ma się pipem posiłkować xD
@Goronco: e no tak źle nie jest, trafiłem do tej pracy całkiem przypadkowo i chwilowo zostałem, ale nie ma takiej biedy żeby mi brakowało kasy ( ͡°͜ʖ͡°) W sumie spokojnie mógłbym zrobić taką akcję żeby zobaczyć jak się sytuacja
#pracbaza #praca #januszex #prawo #neet
źródło: 1000009350
PobierzZależy jak Twoja sytuacja - ale ja bym *uja próbował złapać w pułapkę, za to że jest gnojem.
Jeśli masz alternatywna pracę - szykuj się na nią.
Pogadaj z prawnikiem - moim zdaniem nie. Ale fajnie by było żeby dał ci ten papier - koniecznie go weź ze sobą. Nie podpisuje nie oddawaj xd. Sry że nieczytelne zdjęcie ale wpisz w google 'kara w umowie za
źródło: temp_file3875128223098445341
PobierzCo do zasady w Polsce mamy swobodę zawierania umów.
Jeśli nie będzie w takiej lojalce klauzul niedozwolonych to nie widzę przeszkód, żeby taką umowę zawrzeć.
Od strony pracodawcy może to być zrobione tak, że organizuje Ci szkolenie o jakiejś wartości, w zamian za co deklarujesz przepracować określony okres, a w przypadku rozwiązania umowy z Twojej inicjatywy -- zwracasz koszt szkolenia, proporcjonalnie do czasu, jaki pozostał w umowie.
Czyli zwykła
@Goronco: no o to chodzi, a nie chce się z nim sądzić 5 lat
@Polinik: no mógłby coś takiego na lewo zrobić, ale tak czy siak musiałbym podpisać papierek którego nie mam zamiaru podpisywać, jakby to była lojalka na prawdziwe szkolenie które
Podpisywałem lojalki i ich nie płaciłem, i co - i nic,mogą sobie te świstki w dupę wsadzić, a jak obetną z ostatniej wypłaty to do PIPu. Raz założyłem sprawę w Pip i kasa szybko się od janusza znalazła.
Tak tak xD op pewnie jest w takiej pracy gdzie liczy dni od dziesiątego do dziesiątego, a ty sugerujesz że ma się pipem posiłkować xD
@Goronco: e no tak źle nie jest, trafiłem do tej pracy całkiem przypadkowo i chwilowo zostałem, ale nie ma takiej biedy żeby mi brakowało kasy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W sumie spokojnie mógłbym zrobić taką akcję żeby zobaczyć jak się sytuacja