✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jezeli w 2022 kupilem krypto, ktorego nigdzie nie zglosilem, a teraz chcialbym je wymienic na pln, to rozumiem ze przy deklaracji #pit za 2024 zaplace podatku 19% od calosci kwoty ktora otrzymam? Jezeli chce tego uniknac, to musialbym zlozyc czynny zal i w korekte za 2022 zeby uwzględnić koszty ktore ponioslem przy zakupie? Dobrze rozumiem? Czy ta korekte moge zlozyc tylko raz za 2022 i ona sama przechodzi na nastepne lata, czy musiałbym poprawiać tez pit za 2023? #kryptowaluty #podatki
@mirko_anonim musisz mieć dowody zakupu w razie kontroli, 19% płacisz tylko od dochodu. Możesz odliczyć też koszty typu prowizje etc. Nie musisz robić żadnej korekty.
W Polsce obowiązek podatkowy powstaje dopiero w chwili, gdy dochodzi do sprzedaży kryptowalut lub ich wymiany na tradycyjne pieniądze (np. złotówki, euro).
Zakup kryptowalut, np. kilka lat wcześniej, nie wymaga zgłaszania go do urzędu skarbowego ani składania jakichkolwiek deklaracji.
@Irciu jak wymieniłeś na fiaty i był z tego zysk to musisz zapłacić podatek, jeżeli wymieniłeś na np. Stable coina, albo odrazu w parze BTC/ETH czyli krypto na krypto bezpośrednio to nie placisz
@whitef84: niekoniecznie. kontrola może być nawet po 5 latach. i to często nie jest przypadek. kupisz fure za 30k i sąsiad sie wkurzy bo mu zazdrość wybije poza skale. wysyła donos do skarbówki i cyk trzepanie. wbrew pozorom nie jest to takie mało spotykane
@Irciu trudno mi powiedzieć, ze skarbówką tylko raz miałem problem jak pierwszy raz w życiu rozliczałem zysk z kryptowalut, wtedy dla mnie i dla nich to była nowość i nie było precyzyjnie napisane jak to rozliczać. Ostatecznie nie zagłębiali się, wykazałem koszty, zysk i chęć zapłacenia podatku. US zawsze inaczej patrzy jak sam wychodzisz z inicjatywą i chcesz coś poprawić a inaczej jak znajdą i udowodnią Tobie że celowo chciałeś uniknąć
Jezeli w 2022 kupilem krypto, ktorego nigdzie nie zglosilem, a teraz chcialbym je wymienic na pln, to rozumiem ze przy deklaracji #pit za 2024 zaplace podatku 19% od calosci kwoty ktora otrzymam? Jezeli chce tego uniknac, to musialbym zlozyc czynny zal i w korekte za 2022 zeby uwzględnić koszty ktore ponioslem przy zakupie? Dobrze rozumiem? Czy ta korekte moge zlozyc tylko raz za 2022 i ona sama przechodzi na nastepne lata, czy musiałbym poprawiać tez pit za 2023?
#kryptowaluty #podatki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
W Polsce obowiązek podatkowy powstaje dopiero w chwili, gdy dochodzi do sprzedaży kryptowalut lub ich wymiany na tradycyjne pieniądze (np. złotówki, euro).
Zakup kryptowalut, np. kilka lat wcześniej, nie wymaga zgłaszania go do urzędu skarbowego ani składania jakichkolwiek deklaracji.
Komentarz usunięty przez autora
US wbrew pozorom nie chce cię karać tylko chce cię zachęcić do rozliczenia.