Wpis z mikrobloga

#pies #psy #weterynaria #maltanczyk

Mirki jakie witaminy polecalibyście dla maltańczyka wspomagającą na włosy? Wcześniej kupowałem olderm, ale chyba już nie produkują.

dodatkowo polecacie jakąś maść/pastęp przeciwko tworzeniu się kamienia nazębnego?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@antb47: Ale coś się dzieje z jego sierścią czy po prostu wspomagająco, żeby ładniej wyglądała? Jeśli to drugie, to dobra jakościowo karma powinna być wystarczająca. Jeśli to pierwsze, to jednak wizyta u lekarza najpierw. Przy okazji pomoże Ci dobrać pastę w zależności od stanu zębów i tego, co jesteś w stanie zrobić z psem (codzienne szczotkowanie, samo smarowanie palcem czy jednak jakieś pasty adhezyjne lub dodatki do wody czy karmy).
  • Odpowiedz
  • 0
@r__k: Miał w zeszłym roku i było w porządku tylko trochę podwyższony poziom cukru - ale w normie. Weterynarz powiedział że piessię zdenerwował po czekał pół godziny na pobranie krwi (inny pilny pacjent)

@Richtig_Piwosz @tasiemiec_z_niemiec Już zmieniałem karmę bo miał problemy z alergią - obecnie je brit care królika i chyba jest w porządku.

Problem z sierścią polegał na tym, że na plecach przy ogonie była rzadsza. Poza
  • Odpowiedz
@antb47: A na pchły regularnie zabezpieczony? Nie drapie się? Nie wygryza? Zymodent ok, tylko stosuj regularnie a nie raz w tygodniu. Jak nie dasz rady szczotkować, to jeszcze są dodatki do wody lub karmy, trochę mogą ograniczyć ilość płytki razem z pastą.
  • Odpowiedz
  • 0
@tasiemiec_z_niemiec: Bravecto co 12 tygodni - naprawdę myślisz, że oszczędzałbym na środkach przeciwko kleszczy i pcheł?
Słyszałem,ze teraz będą zastrzyki Bravecto na cały rok, ale najpierw zorientuje się czy mogą być szkodliwe.

Dodatki do wody i karmy nie rozważałem bo wcześniej na starej karmie potrafił jeść raz na dwa dni (jeden z powodów jej zmienienia), a wodę najbardziej lubi pić z konewki na dworze, co jest problemem od wiosny do
  • Odpowiedz
@antb47: Nie zakładam, eliminuję potencjalne przyczyny gorszego stanu sierści w okolicy lędźwiowej. Bravecto w iniekcji już jest dostępne, substancja ta sama, co w tabletkach i spot on. Jeśli taki niejadek, to raczej bym nic nie dodawał i został przy paście i gryzakach, ewentualnie spróbował czy będzie tolerował dodatek tych preparatów z algami, trochę ich na rynku jest.
  • Odpowiedz
@antb47: krew to psu się robi minimum raz w roku, razem z USG kontrolnym. I jak pisałam - porządną krew a nie podstawową morfologię i biochemię. Podajesz witaminy a nie wiesz po co i na co, skoro nie masz wyników krwi...
  • Odpowiedz