Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć.

Jaki polecacie dobry telefon do zdjęć i nagrywania filmów?
Ważne też żeby był dobry w codziennym użytkowaniu. Bardziej będę robił więcej zdjęć niż filmów. Ale raz na jakiś czas też lubię nagrać film jak chodzę, krajobrazów, czy w trochę gorszych warunkach oświetleniowych na zewnątrz.

Chciałbym tak do 5-6 tys. zł przeznaczyć na nowy telefon.

Jaki powinien być nowy telefon?
- Co najmniej 8 GB RAM a najlepiej 12/16 GB RAM
- Minimum 256 GB pamięci wewnętrznej a najlepiej 512 GB
- Posiadać całkiem szybkie ładowanie oraz dobrą pojemność baterii
- Posiadać 3 aparaty czyli główny, szerokokątny oraz teleobiektyw lub dwa teleobiektywy

Moje kandydatury:
- Apple iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy S24 Ultra
- Xiaomi 14 Ultra
- Sony Xperia 1 VI

Co mi się nie podoba?
Apple iPhone 15 Pro Max -> Nie znam systemu iOS więc nie wiem czy go polubię czy mi się spodoba, trochę w tyle jest za androidami pod niektórymi względami i technologiami, wolne ładowanie, zamknięty system, mało opcji w opcjach aparatu
Samsung Galaxy S24 Ultra -> Nie za bardzo podoba mi się nakładka systemowa od Samsunga, wolne ładowanie, trochę zbyt wyostrzone zdjęcia z opinii z internetu, wygląd średni oraz brak zaokrąglonych krawędzi
Xiaomi 14 Ultra -> Brak esim, trochę trudno dostępny do kupienia, historia z parującymi się obiektywami trochę mnie wystraszyła, ale nie wszystkie egzemplarze miały tą przypadłość
Sony Xperia 1 VI -> Trochę ograniczony przez producenta procesor i wolniejszy niż u konkurencji, nie do końca dopracowane aparaty, wolne ładowanie

Co mi się podoba?
Apple iPhone 15 Pro Max -> 3 aparaty, płynny zoom między obiektywami, ładne zdjęcia i filmy, wygląd urządzenia, stabilność działania systemu
Samsung Galaxy S24 Ultra -> 4 aparaty przednie, 2 teleobiektywy, więcej opcji w aplikacji aparatu niż w iPhonie
Xiaomi 14 Ultra -> 4 aparaty przednie, 2 teleobiektywy, spójność obiektywów, wygląd
Sony Xperia 1 VI -> aparaty, wygląd

Więcej pomysłów nie mam.

Waszym zdaniem, który z telefonów będzie najlepszy?

#smartfon #telefony #android #ios #technologia #elektronika #pytanie #kiciochpyta
#apple #iphone #samsung #sony #xiaomi

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

Który telefon wybrać do zdjęc i filmów?

• Apple iPhone 15 Pro Max 65.6% (63)
  • Samsung Galaxy S24 Ultra 19.8% (19)
  • Xiaomi 14 Ultra 10.4% (10)
  • Sony Xperia 1 VI 4.2% (4)

Oddanych głosów: 96

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @fishery: Huawei p70 Pura nie ma systemu android. Natomiast Honor Magic 6 pro to też byłaby dobra propozycja, ale coraz trudniej dostepny jest ten telefon. Niedługo następca będzie.
@Belzdron: Mogę mieć też aplikacje Blackmagic camera. Ale nie za bardzo by mi się chciało między apliklacjami aparatu się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @farew3Ell: Cześć. Wracam z tematem wyboru telefonu. Właśnie ostatnio kupiłem Xiaomi 14 Ultra i problem z zaparowywaniem wystepuje. Następuje to w szczególności przy zmianie temperatury otoczenia lub jak jest zimniej. Wstępnie powiem że zdjęcia bardzo dobre robi. Teleobiektywy też są dobre. Ultraszerokokątny trochę mógł być lepszy gdyż jest on tylko dobry jak jest dużo światła w otoczeniu. Natomiast filmy wydają się być w miarę ok.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Obiektyw ultra szeroki zwykle wypada najsłabiej chyba dlatego że znacznie większy obraz pada na matrycę czyli też więcej detali do wyłapania ma obiektyw. W xiaomi 14 ultra i tak poszli grubo z matrycami bo zarówno te w teleobiektywach jak i ta w ultraszerokim jest stosunkowo spora w porównaniu do konkurencji
Szkoda że xiaomi tak zwaliło z tym parowaniem bo samsung nie dowozi przez oprogramowanie które agresywnie przerabia zdjęcia a
  • Odpowiedz