Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kupiłem od firmy rodzica auto ciężarowe na swoją firme (oboje czynni platnicy vat). US zakwestionował cene i twierdzi ze powinno byc o 50k więcej. Dobra mój błąd i chce to naprawić. Jak teraz US chce wyliczyć ile podatku ma być? ksiegowa twierdzi że 75% podatku plus vat. No i odsetki
#podatki #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @4mja twierdzi że to sankcje za nieujawnione dochody. Nie obowiązuje już art. 30d ustawy PIT w którym było 50% od takich wyliczeń, sam się zastanawiam dlaczego 75% ma być skoro "pod stołem" to nie poszło. Jakbym był obcą osobą to by problemu nie było

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Przepis dot. nieujawnionych dochodów nie dotyczy takiej sytuacji. US ma prawo zakwestionować cenę nabycia, w takim razie po prostu skorygujcie fakturę i naliczcie tak jak wam nakazał, księgowa gada bzdury.

Ale lepiej nie wierz anonkom z wykopu tylko idź do jakiegoś doradcy podatkowego na wszelki wypadek. Albo po prostu zadzwoń na infolinię podatkową i się dopytaj jak to rozwiązać, od jakiegoś czasu pracują tam zadziwiająco (pozytywnie) kompetentni ludzie i
  • Odpowiedz