Wpis z mikrobloga

K---a jak żyć w tym kraju.
Moja matula kupiła używane auto i przez to, że jeszcze było ubezpieczone na poprzedniego właściciela to ubezpieczalnia nie poinformowała o końcu OC a jej się miesiące pomyliły i cyk będzie 8600 cebulionów kary, czyli ""2 miesiące minimalnej" a w realiach praktycznie 3 bo podatki.
Kobieta która przez całą karierę kierowcy w najgorszym wypadku przytarła lakier albo doprowadziła do małego wgniecenia dostaje większą karę od kogoś kto z--------a 200 w zabudowanym przy odebranym prawku albo r---------i 3 ludzi na autostradzie i ucieknie na wakacje.
Tylko kij, zero marchewki w tym gównostanie.

#zalesie #karton
  • 147
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 706
@Vladimis są tacy co za 1 dzień już płacą. No cóż każdego szkoda, jak się nie ma w głowie to trzeba mieć gruby portfel. A tak na serio to kwoty tych kar to przegięcie.
  • Odpowiedz
  • 30
@sberatel: Tylko sobie mogę wyobrazić jakiegoś studenciaka na diecei czokoszokowej który kupił jakiś gruz żeby mieć na dojazdy tylko po to żeby pomylić się o kilka dni i zapłacić kilkakrotność wartości tego gruza w karze.
@GeDox Niestety klasycznie, mądry polak po szkodzie
  • Odpowiedz
@Vladimis: a skąd ubezpieczalnia miała wiedzieć, że Twoja matka kupiła auto???

A jeśli zgłosiła im w ciągu 14 dni od zakupu to przysłali jej zapewne ofertę między 14-30 dni przed końcem, a wcześniej przesłali informację o przejęciu oc, ale zgodnie z przepisami nie przedłużyli tego OC.

Swoją drogą jakby sprzedający zgłosił to też by przysłali.

Edyta: jak auto jakiś tani grat to przecież jakiś Gruzin je chyba kupił z końcówką
  • Odpowiedz
@Bumbala: ja zgłosiłam ubezpieczalni zakup auta i nawet przysłali polisę ze zmianą danych na moje nazwisko. Ale nie przedłużyli automatycznie, a ja tego nie zauważyłam. Nie zadzwonili, żadnego smsa, a nawet głupiego maila nie wysłali. Także 8 tys kary :( dawno tak się nie popłakałam. Miałam ciężki okres w życiu i takie konsekwencje… Przecież nie zrobiłam tego specjalnie. Alerty różnego rodzaju wysyłają na każdym kroku, ale wysyłać prostego komunikatu z
  • Odpowiedz
@Vladimis w takich przypadkach warto nowe ubezpieczenie zawierać od 1 stycznia. Czasem uda się umknąć systemowi. Bo jeśli w ciągu roku jest OC, potem nie ma i znów jest, to najlepiej od razu szykować piniądz na karę.

A od 1 stycznia w danym roku luki nie będzie ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@rucha_mnie_wojsko: to prawda, a ja tego nie wiedziałam i zawarłam nową polisę w Sylwestra kilka godzin przed północą ¯\(ツ)/¯ Dowiedziałam się 2 stycznia, jak zadzwoniłam do prawnika. Nigdy nie czułam się chyba tak zawiedziona jak wtedy. Jak sobie przypomnę to aż mną telepie
  • Odpowiedz
@biala_wilczyca: jakbyś miała zrobić specjalnie to byś uniknęła kary.
Należy pamiętać i tyle. I wiadomo, że szkoda kasy. Swoją drogą może mogliby zmienić przepisy tak, że jeśli ktoś zgłosił nabycie to temu się przedłuża jak kontynuacja.
  • Odpowiedz
  • 12
@rucha_mnie_wojsko: Z jednej strony tak, z drugiej ryzyko czy akurat się coś poważnego nie zdarzy jak się teraz nie wykupi.
Najśmieszniejsze to, że w sumie w ubezpieczalni również o takim czymś jej wspominali i nawet o jeszcze jednej mniej legalnej metodzie.
I tak to jest w tym k--------u, albo kombinujesz i cwaniakujesz albo jesteś j----y w dupsko na sucho bo ci się raz noga powinęła
  • Odpowiedz
Kobieta która przez całą karierę kierowcy w najgorszym wypadku przytarła lakier albo doprowadziła do małego wgniecenia dostaje większą karę od kogoś kto z--------a 200 w zabudowanym przy odebranym prawku albo r---------i 3 ludzi na autostradzie i ucieknie na wakacje.

@Vladimis: ale kara jest za brak ubezpieczenia, a nie z-----------e przy odebranym prawku.

Tylko sobie mogę wyobrazić jakiegoś studenciaka na diecei czokoszokowej który kupił jakiś gruz żeby mieć na dojazdy tylko po to
  • Odpowiedz
  • 8
@Bumbala: Nie obwiniam ubezpieczalni w żadnym stopniu, boli mnie po prostu to, że system w tym przypadku jest bardzo zero jedynkowy.
Albo potulnie odnawiasz OC i płacisz pełną kare albo próbujesz ograć system. Zero czynników łagodzących lub zaostrzających kare.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bumbala: Dziękuje, mam tylko nadzieje, że da radę rozłożyć na raty żeby inflacja o---------a jak największą część tej "kary".
Przynajmniej przypomniano mi dlaczego będę mógł spać spokojnie jak pójdę sobie kiedyś na dłuższe chorobowe.
  • Odpowiedz
@Vladimis: chyba od 300-400 zaczyna się kara za brak oc.

Już wszystko się toczy czy dopiero pierwsze pismo przyszło? Ile jest warte auto?

Btw Barierka czy auto to pół biedy, gorsze jest mocne zranienie lub długotrwałe lub stałe okaleczenie.
  • Odpowiedz
@Vladimis: OC powinno być na kierowcę, a nie na pojazdy.
@Bumbala: Zanim coś napiszesz to sprawdź najpierw. Spóźnienie się do 3 dni kara 1720.
od 4 dni do 14 dni 4300 pln
powyżej 14 dni 8600 zł
Ogólnie kara jest zależna od najniższej krajowej, np te 8600 to 2 minimalne pensje.
  • Odpowiedz
  • 2
@Bumbala: Niestety nie w tych czasach, teraz za jeden opóźnienia dzień płacisz 1700 złotych w przypadku osobówki.
Na ten moment nic się nie dzieje bo dopiero dzisiaj wyszło szydło z worka. Nowe ubezpieczenie już opłacone więc zostaje tylko czekać na pismo
  • Odpowiedz