Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie zgadzam się z opinią, że obecna sytuacja na rynku IT to wina programistów, którzy chwalili się pracą przez 2-3 godziny dziennie czy wieloma pracodawcami. Takie historie nie miały wpływu na np. moją decyzję o przebranżowieniu.

Pracowałem jako inżynier w branży układów olejowych i gazowych. Praca była ciekawa i rozwijająca, ale po roku, mimo solidnych wyników, zaoferowano mi podwyżkę zaledwie do 6000 zł brutto. Do tego dochodziły długie i kosztowne dojazdy do pracy i z pracy do do domu (1,5-2 godz. dziennie, 400-500 zł miesięcznie). Alternatywy w mojej okolicy oferowały podobne lub gorsze warunki.

Rozważałem inne branże, jak medycyna czy transport, ale każda z nich wiązała się z długą nauką (medycyna) lub wyjazdami (transport), co mi nie odpowiadało. Zdecydowałem się na IT, bo miałem podstawy z czasów studiów, a branża oferowała lepsze możliwości finansowe, rozwoju i pracy zdalnej. Nie było to "programowanie to moja pasja", ale postawiłem na systematyczną naukę. Wziąłem udział w bootcampie, który pomógł mi się ukierunkować, ale teraz bardziej poleciłbym znalezienie mentora. Poświęciłem wiele czasu w ciągu dnia na naukę programowania, angielskiego i podstaw IT. Żebyśmy mieli jasność, bootcmapa nie traktowałem jako prawdy objawionej, byli tam czasem nauczyciele z łapanki. Dużo uczyłem się samodzielnie, bootcamp to było tylko jedno ze źródeł.

Dziś, po 1.5 roku pracy jako programista, zarabiam więcej, oszczędzam na dojazdach i mam większe możliwości rozwoju w porównaniu do mojej poprzedniej pracy. Oczywiście ta praca ma swoje wady, jak stres związany z AI czy outsourcingiem wielu projektów do Indii, ale w porównaniu do poprzedniej kariery czuję, że podjąłem dobrą decyzję.
(Aktualnie mam 550 netto b2b)

#programowanie #pracait #programista #programista15k #programista25k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie zgadzam się z opinią, że obecna sytuacja na rynku IT to wina programistów, którzy chwalili się pracą przez 2-3 godziny dziennie czy wieloma pracodawcami.

@mirko_anonim: gdyby tak było to problem by istniał jedynie w Polsce, a nie choćby na zachodzie Europy gdzie programista zarabia mniej niż dobry inżynier w innej branży
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @rav2 Rudz1elec

Wybaczcie, mój błąd. 550 pln/day na B2B.

@Hmrogrz
Po prostu przeanalizowałem jakie prace mógłbym wykonywać, nie chciałem pracować fizycznie, ani na walizkach,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
magnetyczny-marzyciel-88: Miałem to samo. 5 lat na polibudzie, uprawnienia państwowe, doświadczenie, a żeby nie latać po mrozie, deszczu, skwarze latem to wolałem biuro gdzie sufitem było 7k netto. Ludzie z 15 letnim stażem nie dostawali podwyżek od lat. Wszyscy tkwili w marazmie, bez widoków na zmiany. Poddali się. Nie chciałem tak skończyć, więc poszedłem na bootcamp w 2019 roku. Wtedy 3/4 grupy znalazło zaczepienie w IT w tym koleś lat 47.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Cóż, takie realia w Polsce. Możesz być super specjalistą, który poświecił lata żeby do czegoś dojść, a będziesz zarabiać tyle co koleś, który ledwo co skończył zawodówkę i często nawet zdania poprawnie nie potrafi złożyć. Najgorsza jest ta stagnacja, że wstajesz do roboty i wiesz, że za 2-3 lata Twoja pensja nie wzrośnie powiedzmy 2-krotnie wraz ze zdobytym doświadczeniem, tylko dostaniesz 1500 brutto, a ceny w sklepie wzrosną x1.5.
  • Odpowiedz
Co mnie obchodzi murarz na DG, który sobie niższy zdrowie na budowie?

@mirko_anonim: dobrze że siedzenie 10h dziennie (wliczam darmowe nadgodziny na potrzeby dowiezienia sprint commitmentu) przed monitorem nie ma żadnego złego wpływu na zdrowie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jedynie IT się jakoś wyłamało z tego schematu.

@xGrahir: Outsourcing + globalność biznesów na tym opartych.

Do tego na wszystkie zawody specjalistyczne jak jakiś inżynier, projektant, itp. negatywnie wpłynęło bardzo szybkie podbijanie minimalnej.
  • Odpowiedz