Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #praca #it
Mój jedyny punkt wspólny z programowaniem i informatyką to jest klasa w liceum o profilu matematyczno-informatycznym xD. Nnigdy nie interesowałem sie programowaniem, ale przez 10 lat interesowałem sie wykopem. I pamiętam, że w latach 2019-2023 na tagu #programista15k ludzie przekrzykiwali sie kto ile nie zarabia i jak to praktycznie nic nie musi robić zeby zarabiać te mityczne 15k (wtedy to bylo jak by teraz zarabiac imo 20k+). Potem była chwila posuchy, a teraz jedyne posty jakie widze pod tymi tagami to płacz ze roboty nima, ze 25 procent ludzi zwolnili i ktos boi sie ze jego tez zwolnia, ze programisic sobie sami zgotowali ten los chwalac sie wlasnie tym co napisalem wyzej.

A ja mam pytanie, jaki jest faktyczny powód tego, że pratycznie najbardziej dochodowy i rozchwytywany zawod, stal sie tak krótkim czasie dużo mniej atrakcyjny. Czekamna opinie expertów.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bugzer: promocja 0% na kredyty się skończyła, bańka pękła - hajs inwestorów idzie teraz w AI i nieruchomości, a nie tradycyjne programowanie. Ponadto programistów jest już jak psów. Jednocześnie Polska jest już cenowo nieatrakcyjna, bo polski developer zarabia już podobnie co niemiecki i francuski, i zagraniczny kapitał szuka innych, tańszych lokalizacji.
  • Odpowiedz
@bugzer: z wykopu odeszli wartościowi użytkownicy i temu Ci się tak wydaje. ja mam 25k/mc, w zeszłym tygodniu pracowałem 5h w sumie, a ten raczej będzie luźniejszy ;)
  • Odpowiedz
@bugzer: Podaż przewyższyła popyt. 90% osób jak usłyszało, że w IT da się zarobić 15k zł miesięcznie to zaczęło walić drzwiami i oknami do tej branży. Dodatkowo wszelkie bootcampy tylko podsycały, że brakuje kilkaset tysięcy specjalistów. Współczuję tym ludziom co teraz studiują informatykę i po wyjściu z uczelni okaże się, że na rynku pracy tak naprawdę nie mają już czego szukać.
  • Odpowiedz
@bugzer: Po prostu rynek się wysycił. Kilka lat temu Polska była dużo atrakcyjniejszy miejscem do outsourcingu pracy. W takim 2015-2018 był boom na nowe frameworki, ludzie chcieli nowe strony i serwisy i rzucali dużo pieniędzy. Wystarczyło dać juniorowi 70 zł/h co dawało prawie 10k na rękę b2b oraz ponad 5x minimalna. W międzyczasie USA nie podnosiło prawie wcale swoich pensji (tak samo jak wiele innych zachodnich krajów) i obecnie nie
  • Odpowiedz
@bugzer: przykładowo, w tym roku na informatykę wybrało się 43k osób. ile jest obecnie ofert pracy dla programistów bez doświadczenia? z 5-10 na całą Polskę. i tyle w temacie.
  • Odpowiedz
@bugzer rynek zwolnił i się nasycił. Zakończył przyjmować wszystkich ludzi po śmiesznych bootcampach. I teraz mamy sytuację jak w wielu innych branżach czyli jak chcesz dobrze zarabiać musisz mieć super skilla i dobre doświadczenie. Praca nadal jest na rynku po prostu żeby ją znaleźć potrzeba teraz tygodni albo miesięcy a nie godzin
  • Odpowiedz
@bugzer: stopy procentowe podwyższyli, więc drukarki pieniędzy zwolniły a przez to też spalarnie pieniedzy mniej maja paliwa z którego utrzymują się ci lepiej opłacani programiści
  • Odpowiedz
@xGrahir odpalałeś jakieś job boardy ostatnio? W tym roku większość ofert to koło 15k na fakturę czyli na rękę jakieś 10-11k bez urlopów/L4 itd. 30k to albo topka w PL albo dobry kontrahent zza granicy - nie jest to standard.

Noi niestety sporo ludzi zgłasza że nie dostają się do pracy mimo że spełniają wszystkie wymagania bo inni godzą się na pracę za 3/4 pensji ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz