Wpis z mikrobloga

Hej,
potrzebuje pomocy przy przecięciu modelu na dwie części. Mam plik w formacie STL i próbowałem go przeciąć z Knife tool niestety mi to nie wychodzi.
Jak na screenie cięcie powinno przechodzić przez czerwoną linie (oczywiście linia powinna zostać poprowadzona do końca modelu). Chciałem klikać punkty używając Knife ale po kliknięciu w drugi punkt pierwszy znika.
Ktoś jest w stanie wyjaśnić jak to zrobić?

#blender
chiken - Hej,
potrzebuje pomocy przy przecięciu modelu na dwie części. Mam plik w for...

źródło: blender

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sm_m: tak! Tylko myślałem, że model będzie pełny w środku. Da się jeszcze zrobić tak aby linia cięcia tworzyła też ścianę w modelu aby nie był on otwarty?
  • Odpowiedz
@chiken: Oczywiście. Ogólnie jak ma się tak drobną rzecz do zrobienia to nie ma co szukać usprawnień. Najprościej z podstawowymi narzędziami to ustawić sobie ortograficzny widok z góry, przełączyć się na widok siatki, zmienić tryb zaznaczania z wierzchołków na ścianki i w trybie edycji zaznaczyć większość po prostu rysując prostokąt a następnie przełączyć się na zaznaczanie pędzlem (Circle) i zaznaczyć precyzyjnie miejsce styku. Potem musisz oddzielić zaznaczoną część modelu od
sm_m - @chiken: Oczywiście. Ogólnie jak ma się tak drobną rzecz do zrobienia to nie m...

źródło: Zrzut ekranu 2024-11-4 o 18.13.08

Pobierz
  • Odpowiedz