Aktywne Wpisy

menelf +5
od lutego biorę codziennie antybiotyk na trądzik torbielowaty i właśnie znowu robi mi się torbiel na mordzie k---a panowie tego się nie da wyleczyć

ZwyklyRoman +12
źródło: ezgif-559409d0898be2ef
Pobierz

Czy w dzisiejszych czasach 8,5k netto (po studiach), w powiatowym to w porządku wynik? Internet zakrzywia troche postrzeganie i głównie widzi się wielkie pieniądze.
Jako, że odpowiedź "to zależy" bo pytanie ile wydatków, zobowiązań etc.
-Wydatki: 1-1,5k (mam mało "regularnych" potrzeb jak zakupy co chwile) na wakacje nie latam (planuje to nadrobić), jestem przesadnie oszczędny nawet w sklepach spożywczych zwracam uwagę na ceny mimo, że niby nie musze i czasami czuje w tym problem (w inwestowaniu już ten problem znika), z drugiej strony może lepiej tak niż ponad stan i nie mieć żadnych oszczędności, więc finalnie odkładam zazwyczaj ponad 7k),
-Mieszkanie mam od rodziców (duże szczęście), więc koszt z wynajmem/kredytem odchodzi mi na bok.
-To co odkładam chce przeznaczyć na zakup drugiego pod wynajem w wieku 30.
Wydaje się bez zmartwień, z poduszką a z drugiej nie kupie nigdy z łatwością rolexa czy nowego porsche jak ludzie w internecie.
#pracbaza #inwestycje #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Notatka moderatora: Autor nie podał informacji dziennie czy tygodniowo, bo jeśli tygodniowo to stawka głodowa
· Zaakceptował: Nighthuntero
@mirko_anonim: Czynsz i rachunki też?( ͡º ͜ʖ͡º)
Zależy jaki zawód i jakie miasto. Ogólnie to tak jak piszesz są ludzie którzy przepalają 20k miesięcznie na głupoty i są tacy którzy mogą się utrzymać za 3k.
@mirko_anonim: Idź żebraku
A Porsche (raczej nie nowe) i na etacie można mieć - mając mega ciśnienie akurat na to, to za jakieś 3 lata oszczędności byś sobie kupił Caymana 2 gen.
2.5k na najem
1k na jedzenie
co ty chcesz zrobić z resztą hajsu?! nawet biorąc pod uwagę nieprzewidzienae wydatki to zostanie ci i tak jeszcze z 4k
Tak trzymaj, wiele osób chciałoby oszczędzać 80% pensji.
Tylko nie dziaduj za bardzo i nie jedz samych czokoszoków, a będzie okej.
Pytania jakie powinieneś sobie zadać to:
Ile chcę zarabiać za 6 miesięcy, 2 lata, 5 lat, 10 lat itd. ?
Czy moja kariera jest przyszłościowa i zapewni
@mirko_anonim: no i juz wiemy, że bait. Przy dzisiejszych cenach nawet zakładając, ze nie masz auta ani nigdzie nie musisz dojechać do pracy, to samo jedzenie na diecie czokoszokowej to 600zł. Jak jesz zdrowo, to minimum 1000 na osobę. A gdzie rachunki, czynsz, gaz, prąd, telefon, internet itd.?
@Szemiques Wszelkie opłaty też, chcą żebym odkładał na spokojnie.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
najem 2.5k (często masz jakieś opłaty wliczone)
czynsz 200-400 (i tam masz już prądy, gazy, itp)
jedzenie 1-1,5k
= około 4-4.5k. Chłop ma jeszcze do dyspozycji 3.5k wolnej gotówki to mógłby na wakacje last minute co
Wszystkie opłaty związane z mieszkaniem rodzice wzieli na siebie bo stwierdzili, że mam te pieniądze zostawić sobie.
Telefon? Mam na karte więc
Pamiętam czasy, gdy pracowałem za 2k netto (przed i podczas studiów), potem przeskok na 5k wydawał się
@mirko_anonim: poziom motorniczego tramwaju w Warszawie czyli chyba ok