Wpis z mikrobloga

@ZajebbcieTrudnyNick: Brałem ten https://www.aliexpress.com/item/1005007201784048.htm
. Działa z HA na mini-pC (Asus). Dodałem przez niego 2 lidlowskie gniazdka, żarówkę i nie lidlowskie: mierniki/włączniki Tongyu na szynę DIN (do rozdzielni) oraz flashowany "Xiaomi Mijia Smart Thermometer" (normalnie NIE chodzi po Zigbee, po flashu - tak). Kiedyś na YT gość polecał, kumpel ma - to kupiłem. Ale może są lepsze/nowsze.
  • Odpowiedz
@sirgorn: Włączałeś WifiAnalyzer (apka - telefon) która pokazuje zajecie pasma w twoim domu? Przesuwałeś kanały Zigbee żeby nie nakładały się na Wifi? Podobno to często rozwiązuje problem. Na YT są filmy co i jak (sam muszę zrobić, bo u mnie to dopiero chyba z 8 urządzeń.
  • Odpowiedz
@bialy100k: Inną aplikacją ale sprawdzałem, mieszkam na wsi więc praktycznie mam zajęte tylko to co sam używam. I tak przesunałem zigbee na ostatni kanał, ten który jest poza wifi. Przyszykuj się, że po zmianie kanału czeka cię reparowanie wszystkich rzeczy.
Już chwile się z tym męczę, o dziwo dokupowanie więcej rzeczy (routerów) nic mi nie pomagalo, mam średnio co 2-3m jakieś urządzenie, a i tak czasem wolą połączenie z innym
  • Odpowiedz
flashowany "Xiaomi Mijia Smart Thermometer" (normalnie NIE chodzi po Zigbee, po flashu - tak)

@bialy100k: i jak się to sprawdza? Słyszałem, że ten termometr po zigbee mocno zajeżdża baterię. Ja na dzień dzisiejszy mam po prostu po BLE (jako bramkę używam ESP32) i robi to robotę
  • Odpowiedz
@SuperStefan: Mam mieszane uczucia. Sięga tam, gdzie NIE mam BT, albo gdzie gubi zasięg - ale próbkowanie nawet jak stoją ze 2-3m od HA jest bardzo rzadkie. Czyli info jest co np 7 lub 15 MINUT - a z BT co kilkadziesiąt sekund. Co więcej NIE potrafię cofnąć flashowania na Zigbee (ale nie grzebałem - po prostu nie łączyło mi się z "flasherem" https://pvvx.github.io/ATC_MiThermometer/TelinkMiFlasher.html zapewne dlatego, że nie mam w
bialy100k - @SuperStefan: Mam mieszane uczucia. Sięga tam, gdzie NIE mam BT, albo gdz...

źródło: N po powiększeniu

Pobierz
  • Odpowiedz
czyli trzeba by mieć albo "sieciową" albo przekładać i kombinować z donglem USB)

@bialy100k: spróbuj jeszcze przez telefon z Androidem. Ja tak właśnie flashowałem swoje sensory, ale na firmware do BLE
  • Odpowiedz