Wpis z mikrobloga

@professionalgambler: To nie jest takie proste, że patrzę na wykres i robię cherry picking. W ludziach obecnie jest jeszcze chęć zysku. Wiedzą, że giełdy dalej rosną a zbliża się koniec roku, który często jest bardzo dobry. W czwartek znów zapanował strach, a rynki mogły wykonać korektę, która potrzebna jest do kontynuacji wzrostu. Dzieje się coś bardzo dziwnego, bo pomimo cyklu obniżek stóp na całym świecie, rentowności rosną.

Dolar nie rośnie
tom-ek12333 - @professionalgambler: To nie jest takie proste, że patrzę na wykres i r...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: przedsiębiorstwa mają miliardowe kapitały, najbardziej nowoczesną technologię, najszybsze komputery i geniuszów z matematyki i ekonomii. Ale ty narysujesz sobie 2 kreski i to ma coś znaczyć? Dlaczego w takim razie oni nie ustawią sobie jakichś botów, które same tradeują i robią kasę?
  • Odpowiedz
@hhggeerttert: Boty i algorytmy działają według właśnie wskaźników i formacji.

Jeżeli naprawdę Cię to interesuje i nie przyszedłeś tu tylko się powyśmiewać jak reszta, to polecam posłuchać/włączyć polskie napisy tego wywiadu:

Od 5 minuty 43 sekundy. Mam nadzieję, że rozjaśni Ci to trochę i reszcie którzy to obejrzą. Większość nie obejrzy, bo nie ma czasu/klika w tik toka i to jest OK.

https://youtu.be/6ly62JZOBCw?si=j9wF_oRcgtIRKimS&t=343
tom-ek12333 - @hhggeerttert: Boty i algorytmy działają według właśnie wskaźników i fo...
  • Odpowiedz
@professionalgambler ale wy wiecie, że analiza techniczna nie działa dlatego, że sama w sobie działa, tylko działa dlatego, że inni myślą, że działa, więc kolektywnie podejmują te same decyzje.

Przykładowo jak się pewna grupa umawia na Reddicie, że coś będzie rosło i żeby to kupować, no to będzie rosło. Tutaj wygląda to tak samo, tylko nikt nie umawia się słowami, a po prostu znakami na wykresie. Jeśli jest dany znak, to
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: Nie wyśmiewam się z analizy technicznej, jedynie mam co do niej dosyć sensowne (według mnie) zastrzeżenia.

Boty i algorytmy działają według właśnie wskaźników i formacji.

To wiem, ale mam do analizy technicznej 2 konkretne pytania:

1. Dlaczego uważasz, że masz jakiekolwiek szanse używając ludzkiego umysłu do analizy technicznej, skoro bot jest 10000x szybszy i precyzyjniejszy? Mam tutaj na myśli uczenie maszynowe jak w szachach. Dajesz takiemu setki tysięcy partii do przeanalizowania
  • Odpowiedz
@SmartCheetah: Dlatego inwestuje się w ETFy na cały sektor lub po prostu SP500, a nie w pojedyncze spółki. Pojedynczej spółki kreski nie pokażą. Albo będzie dobry wynik albo zły.
Owszem robiłem inaczej, ale już z tym kończę.

@mk321 Przychodzi w końcu taki moment, że ktoś uświadamia sobie jak bardzo jest to przewartościowane i sprzedaje. Najczęściej takie wyprzedaże następują kiedy np. SP500 spada, bo pojawia się ogólny strach.
  • Odpowiedz
@hhggeerttert: 1. Bo ja nie walczę z botem w perspektywie sekund, minut lub godzin. Czasem podejmuję ruch, żeby potem być na tym miesiąc, podłączając się pod kierunek rynku. Czasem uda się złapać dołek.
Bot nie wie kto wygra wybory w USA. Ja też tego nie wiem. Rynek jednak pod coś się pozycjonuje i to ma jakieś znaczenie.

Najdłużej trzymałem akcje 3 lata bo kupiłem na górce, nie znałem analizy technicznej
  • Odpowiedz
@hhggeerttert: W tym momencie Bitcoin daje jasny sygnał tego co się będzie działo dalej. Golden Cross, wybicie z formacji, retest oporu. W tym momencie od nas zależy, czy w to uwierzymy czy nie damy temu wiary. Tu wchodzi magia giełd. Patrzysz co się dzieje na SP500 i reszcie.
tom-ek12333 - @hhggeerttert: W tym momencie Bitcoin daje jasny sygnał tego co się będ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
Wiele botów zapewne jest bliska ideału, więc ich działanie się wyklucza.

Możesz mi wyjaśnić jak to działa? Bo chyba czegoś nie rozumiem. Przypuscmy taki bot wykryje, że spółka X wzrośnie w cenie i ją kupi. Ale okazuje sie ze wiele botów na raz pomyśli dokładnie tak samo i też kupi, to chyba się będą trochę nawzajem napędzać niżeli wykluczać?
  • Odpowiedz
@hhggeerttert: A ja wtedy widzę, że coś się dzieje. To właśnie widać na wykresach analizy technicznej. Tysiące analityków którzy coś wiedzą, kupują popychając cenę wyżej. Boty sprzedają i sprawdzają, czy analitycy są dostatecznie pewni tego co robią. Jeżeli cena utrzyma poziom wsparcia kilkukrotnie, to nie będzie powodu do dalszego zbijania cen tylko lecimy w górę.

Chodziło mi bardziej o sytuację gdzie jeżeli wskaźnik X coś pokazuje to kupuj, bo tak
  • Odpowiedz