@tom-ek12333: przedsiębiorstwa mają miliardowe kapitały, najbardziej nowoczesną technologię, najszybsze komputery i geniuszów z matematyki i ekonomii. Ale ty narysujesz sobie 2 kreski i to ma coś znaczyć? Dlaczego w takim razie oni nie ustawią sobie jakichś botów, które same tradeują i robią kasę?
@tom-ek12333: Wiesz ,ze to co robisz to cherry picking? Pokaz ile razy uformowała się taka flaga a cena powędrowała w przeciwnym kierunku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na losowo wygenerowanym wykresie rzutu monety tez znajdziesz takie powtarzalne wzory.
@professionalgambler ale wy wiecie, że analiza techniczna nie działa dlatego, że sama w sobie działa, tylko działa dlatego, że inni myślą, że działa, więc kolektywnie podejmują te same decyzje.
Przykładowo jak się pewna grupa umawia na Reddicie, że coś będzie rosło i żeby to kupować, no to będzie rosło. Tutaj wygląda to tak samo, tylko nikt nie umawia się słowami, a po prostu znakami na wykresie. Jeśli jest dany znak, to
@tom-ek12333: czy kreski przewidziały rezygnację audytora na SMCI? Czy kreski przewidziały ściągniecie Intela z Dow Jones, a wcześniej problemy z prockami? Czy kreski przewidziały dobre wyniki Amazona i gorsze AMD? Itp.
@tom-ek12333: Nie wyśmiewam się z analizy technicznej, jedynie mam co do niej dosyć sensowne (według mnie) zastrzeżenia.
Boty i algorytmy działają według właśnie wskaźników i formacji.
To wiem, ale mam do analizy technicznej 2 konkretne pytania:
1. Dlaczego uważasz, że masz jakiekolwiek szanse używając ludzkiego umysłu do analizy technicznej, skoro bot jest 10000x szybszy i precyzyjniejszy? Mam tutaj na myśli uczenie maszynowe jak w szachach. Dajesz takiemu setki tysięcy partii do przeanalizowania
@professionalgambler: To nie jest takie proste, że patrzę na wykres i robię cherry picking. W ludziach obecnie jest jeszcze chęć zysku. Wiedzą, że giełdy dalej rosną a zbliża się koniec roku, który często jest bardzo dobry. W czwartek znów zapanował strach, a rynki mogły wykonać korektę, która potrzebna jest do kontynuacji wzrostu. Dzieje się coś bardzo dziwnego, bo pomimo cyklu obniżek stóp na całym świecie, rentowności rosną.
Przykładowo jak się pewna grupa umawia na Reddicie, że coś będzie rosło i żeby to kupować, no to będzie rosło. Tutaj wygląda to tak samo, tylko nikt nie umawia się słowami, a po prostu znakami na wykresie. Jeśli jest dany znak, to
Czy kreski przewidziały ściągniecie Intela z Dow Jones, a wcześniej problemy z prockami?
Czy kreski przewidziały dobre wyniki Amazona i gorsze AMD? Itp.
Zauważam, że wiele osób wyśmiewa tu analizę techniczną, jednak nie oferują nic w zamian.
To wiem, ale mam do analizy technicznej 2 konkretne pytania:
1. Dlaczego uważasz, że masz jakiekolwiek szanse używając ludzkiego umysłu do analizy technicznej, skoro bot jest 10000x szybszy i precyzyjniejszy? Mam tutaj na myśli uczenie maszynowe jak w szachach. Dajesz takiemu setki tysięcy partii do przeanalizowania
Dolar nie rośnie