Wpis z mikrobloga

Nowe osiedle we Wrocławiu. Nowy budynek zawalił się na "starszy" etap tego samego osiedla.
Na uwagę zwracają ściany zewnętrzne bloku zrobione z gówna do budowania ściań przedziałowych xD Oczywiście sprzedany/oddany do użytku

A po drugie warto zobaczyć na umiejscowienie balkonów w komentarzu
#wroclaw #nieruchomosci

https://gazetawroclawska.pl/katastrofa-budowlana-we-wroclawiu-na-blok-przy-ul-miedzianej-runela-sciana-sasiedniego-budynku-zdjecia/ar/c1-18914387
Rad-X - Nowe osiedle we Wrocławiu. Nowy budynek zawalił się na "starszy" etap tego sa...

źródło: 6723ccb5b8163_o_xlarge

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 232
@Rad-X: mam mieszkanie w bloku z lat 90. Może i nie ma tam super prostych kątów. Może i nie jest tak ładny jak nowe bloki, ale po tym jak kułem w tych ścianach bruzdy na instalację wiem jedno - zawalić to on się chyba nigdy nie zawali, a ściany wytrzymałyby chyba nawet ostrzał z BM 21 grad ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Rad-X:

Na uwagę zwracają ściany zewnętrzne bloku zrobione z gówna do budowania ściań przedziałowych

Ściany zewnętrzne już od dekad nie pełnią funkcji nośnych. Mogą być z gówna byleby chroniły przed utratą ciepła.
  • Odpowiedz
@Rad-X wygląda na próbę zrobienia żelbetowej ściany jednostronnie deskowanej. Od strony wewnętrznej szalunkiem był mur z Wełną, od strony zewnętrznej deskowanie systemowe. Mur nie wytrzymał i poszło…
  • Odpowiedz
a ściany wytrzymałyby chyba nawet ostrzał z BM 21 grad ¯\(ツ)/¯

@macan: i tu byś się ździwił. Popatrz na foto na ukrainie. Słabym punktem były by łączenia wielkiej płyty.
Juz nie wspomne, że Bm21 graf to tylko platforma dla rakiet o okreslonym kalibrze. Głowice mogą być różnego typu, od odłamkowych do burzących.
  • Odpowiedz
@jarekkoval Jeśli to etapowana inwestycja to architekt z konstruktorem o------i głupi projekt, a kierownik budowy o-----ł, że nie zauważył tego i lał na raz całą ścianę.
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: ale w latach 90 nie było wielkiej płyty, wielka płyta to lata 70. W latach 90 stosowano ramę H. To też żelbet, ale jednak inna konstrukcja.
  • Odpowiedz
@macan: konstrukcja płyt żelbetowych a ich łączenia to dwie inne sprawy… to że są twarde ściany nie znaczy że nie poskłada się jak domek z kart
  • Odpowiedz
@Kylu45: a masz jakiś dowód na to, że się składa jak domek z kart? Póki co to jakaś ściana wypadła w bloku w nowym budownictwie, jakoś nie słyszałem o podobnej sytuacji z blokiem z konstrukcji żelbetonowej.

Jak już pisałem, zelbet to niekoniecznie wielka płyta
  • Odpowiedz
@Rad-X Odważna decyzja betonować jednostronnie z taką ścianką za szalunkiem. Możliwe że na niższych kondygnacjach ściany były grubsze. Poza tym nie widzę śladów po prętach startowych pod te ścianę.
  • Odpowiedz