Wpis z mikrobloga

Może ktoś mi powiedzieć laikowi, czy w przypadku jak ta flota aut La Słuppy będzie stała na parkingu policyjnym to po jakimś czasie, nawet krótkim w sensie np. rok taki samochód będzie wymagał kupę siana żeby wróciło do życia. Elementy eksploatacyjne będą pod chmurką śniedzieć, pękać i tracić żywotność a każda wymiana czegokolwiek to kupa kasy.
Przecież to już wtedy tylko sens będzie chyba jako szkoda całkowita sprzedać. Przecież procesy mogą iść latami.
Pytanie moje stąd że dostałem do ratowania auto które stało w garażu dwa lata to aku, opony, klocki, tarcze i kilka elementów gumowych zawieszenia do wymiany od strzała.
#budda #motoryzacja
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zombine: kupiłem auto które stało 5 lat pod chmurką. Naładowałem akumulator, zalałem benzyny, zmieniłem koła i tyle.
Reszta to zwykły serwis startowy, filtry, oleje, umycie.
  • Odpowiedz
@zombine: To zmartwienie tylko i wyłącznie Buddy. Auta stracą na wartości i zostaną sprzedane za mniej na poczet ewentualnych kar dla niego, a więc jemu samemu może zostać więcej do spłaty. Chyba nie uważasz, że państwo teraz powinno wykładać na serwisowanie i garażowanie kilkunastu "supersamochodów"?
  • Odpowiedz
  • 0
@GeWa: Nie, w zamyśle miałem pytanie o utratę wartości jako takiej, wiemy jak u nas działa sądownictwo na przykładzie procesu np. Psycho Fans gdzie sprawa ślizga się od 2017
  • Odpowiedz
@zombine: podobno w tym roku będzie ostra zima. Grad ma padać wielkości piłek do siatkówki. I to w tamtych okolicach! Masakra jakaś! Sam parking jest wiecznie zalewany podczas dużej ulewy. Tak słyszałem. Nie wiem ile w tym prawdy
  • Odpowiedz
@qwenti: xD Rok, dwa to będą czekać do pierwszej rozprawy, jak nie lepiej. Skoro je zatrzymali, mimo że nie były zarejestrowane na niego, to znaczy że doszło do konfiskaty, i że mają niezbite dowody na przynajmniej jeden z zarzutów. Jeżeli zostaną policzone jako przepadek korzyści majątkowej, to zlicytują i nikogo nie będzie obchodziło ile straciły na wartosci, bo ich wartość ustalają już teraz. Natomiast jak udowodnią, że służyły do dokonania
  • Odpowiedz
  • 0
@daaamianek: CZY TY NIE ROZUMIEMSZ ??! HALOOO
Ja się pytam tylko z ciekawości o degradację i koszty napraw, piszę przecież że sam reanimowałem takiego garażowca co stał dwa lata
  • Odpowiedz
@zombine: sądy mają w doopie wierzycieli, nawet jak to jest skarb państwa :)
teoretycznie, dowalą mu 20 mln cebulionów do zwrotu VAT,
auta w dobrym stanie pozwoliłyby uzyskać np. 18 mln cebulionów,

ale sąd ma to w trąbce, niech zniszczeją i pójdą na aukcje za 2 mln a resztę będzie musiał oddawać niewypłacalny skazany czyli wiadomo, że nie
  • Odpowiedz