Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wiek emerytalnego w ogóle nie powinien istnieć. Każdy powinien odchodzić na emeryturę wtedy kiedy ma ochotę. W ogóle słowo "emerytura" by nie istniało jeżeli nie byłoby wiek emerytalny. Pensje powinny być wyższe i każdy powinien odkładać pieniądze samemu wyliczając sobie ile lat chce pracować i ile potem będzie statystycznie żył. Co to ma być w ogóle, że ktoś mówi mi ile mam pracować i kiedy łaskawie zacznie oddawać mi moje pieniądze? Zrobili z ZUS piramidę finansową która aktualnie wypłacane składki wypłaca ze aktualnie wpłacanych składek. Jeżeli roczne wypłaty ZUS to 270 MLD i przyjmijmy że średnia długość życia na emeryturze to 10 lat to gdyby dzisiaj zamknąć ZUS tzn. wypłacić wszystkim ich należną kasę to by to było 270mld * 10 = 2.7 BILIONA a to tylko ludzie na emeryturze - doliczmy ludzi w wieku produkcyjnym kórzy mają już lata płacenia składek za sobą. Na wypłacenie wszystkim wszystkiego co odłożyli to by kilka lat budżetu Poiski trzeba by przeznaczyć.

Druga kwestia - ZUS, jeżeli już istnieje to powinien być w całości dziedziczony. To jest skandal, że ktoś przez 40 lat odłoży w ZUS pół miliona czy milion i to przepada jak kopnie w kalendarz wcześniej. Przecież taką kwotę dostałoby dziecko i ma za darmo mieszkanie, a nie kredyt na 30 lat.

Skandal, skandal, skandal!!!

#praca #emerytura #rzad #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach