Wpis z mikrobloga

Wie ktoś jak to jest z tym prawem budowlanym i jak wyglądają aktualne praktyki dotyczące zabudowy kratki wentylacyjnej w kuchni? Wyklikałem sobie projekt w jednym sklepie, ale nie jestem w stanie go skończyć, bo nie wiem co zrobić z meblami, gdy kratka jest w samym rogu. Lepiej zabudować i zrobić kratkę w szafce podsufitowej czy w ogóle zrobić krótsze górne szafki?

#remont #kuchnia #projektowanie
Leniwiec1 - Wie ktoś jak to jest z tym prawem budowlanym i jak wyglądają aktualne pra...

źródło: Screenshot 2024-10-17 at 13.52.20

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Leniwiec1: Pytałem kominiarza przy okazji przeglądu rocznego to mówił, że można zabudować tylko trzeba wyprowadzić rurę do krawędzi szafki i dać kratkę wentylacyjną czy jakoś tam wyfrezować otwory. Ja akurat będę miał blendę, która będzie zasłaniać rury od okapu nad szafkami i w tej blendzie będzie też kratka do zwykłej wentylacji. Jak możesz to podłączaj okap do komina, znacznie lepiej to działa.
  • Odpowiedz
@Leniwiec1: nie wystarcza, podlacz do jedneo otworu wyciag, kanal pociagniesz przez szafki w srodku, zamibeirze Ci bardzo malo miejsca, drugi otwor wyciagnij na front maskownicy (zrobisz nizsza jedna szafke) i bedziesz mial wszystko zgodnie z prawem, w przeciwnym razie nie przejdziesz przegladu koniarskiego, jak bedziesz mial pytania to pisz smialo, projektuje mieszkania, pomoge ;]
  • Odpowiedz
@Leniwiec1: po pierwsze to w IKEI ( ͡° ͜ʖ ͡°)

po drugie to w praktyce w szafce zastawiającej kratkę robi się dziurę na tę kratkę i nieszczelność / otwór z siatką pod sufitem od góry. Jakby się mieli z administracji czepiać to we froncie szafki robisz dziurę i na nią zakładasz kratkę od wentylacji, ale chyba jeszcze nigdy tego w praktyce nie spotkałem.
  • Odpowiedz
@Leniwiec1: Wentylacja to rzecz święta i standardowo się wyprowadza otwór we froncie (kratka lub frezy jeśli lakierowane). Standardowa procedura u meblarzy i nic w tym nadzwyczajnego.
Okap to Twoje widzimisię. Możesz się wpinać ale nie musisz. Niektórzy dev nie robią drugiego komina.
  • Odpowiedz