Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Moja #rozowypasek nie ufa mi finansowo, przez co tracimy hajs.

Pamiętam naszą rozmowę o BTC, gdy był poniżej 1 USD za 1 BTC. Ja widziałem to jako przeszłość i szansę, ona widziała to jako zagrożenie. Nie zainwestowałem. Co było dalej, to wiecie.

Teraz chciałem luźne 30k włożyć w akcje typu S&P500 i takie tam. Na koncie demo w rok wykręcilem 60% stopę zwrotu. Uważa, że to zbędne ryzyko i po co nam to, jak można trzymać w skarpecie.

Chciałem kupić 3 uncje zlota w formie monet bulionowych. Nie, bo oszukają i ukradną.

W końcu chcialem wymienić nasze dwa auta kombi z 2007 i hatchback z 2012 o wartości circa 30k na coś rodzinnego i sobie kupić jakieś 20 letnie punto na dojazdy ale nie, bo "po co".
Po co?
- Bo kombi ma 255 tys. przebiegu i choć dbam i dmucham to to czuć.
- Bo rdza już puka
- Bo ani kombi nie jest dość duże na wczasy ani hatchback nie ma 5 drzwi tylko 3, co jest udręką.

I choc zarabiam więcej, to nie mam prawie nic do powiedzenia na temat hajsu. Zablokowałem nieco złośliwie jakieś kolejne mebelki, bo "po co", to się ciska i focha od dwóch tygodni. Jak kupi za moimi plecami, to dopiero będzie dym.

#zwiazki #logikarozowychpaskow

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Pamiętam naszą rozmowę o BTC, gdy był poniżej 1 USD za 1 BTC. Ja widziałem to jako przeszłość i szansę, ona widziała to jako zagrożenie. Nie zainwestowałem. Co było dalej, to wiecie.

I gdy BTC był poniżej 4 zł za sztukę, to pytałeś się żony czy możesz zainwestować? Nie masz swoich pieniędzy? Kilka piw mniej i dziś byś miał dom za te pieniądze. Nie trzeba przecież było ładować całego
  • Odpowiedz
I choc zarabiam więcej, to nie mam prawie nic do powiedzenia na temat hajsu

@mirko_anonim: dlaczego? xD

Ustalacie ile potrzebujecie na życie - załóżmy że 5k, dorzućcie 1k w ramach
  • Odpowiedz
zaradny-filantrop-34: Jesteś wykastrowany i musisz sobie wyhodować jaja. To plaga naszych czasów.

A z nią bym się po prostu rozstał.

@mirko_anonim: Nie dziwne, że piszesz takie rady z anonima, bo wstyd pod własnym nickiem.
  • Odpowiedz
ale żebyś nie umiał decydować co robić z WŁASNYMI pieniędzmi

@ProgramistaNaBudowie: Zakładam (na jego korzyść), że jest w małżeństwie ze wspólnotą majątkową. Wtedy nie ma własnych pieniędzy (tylko swoich, chyba że się inaczej umówią) a inwestycje rzędu 30k zł raczej trzeba wspólnie omawiać.
Bo jeśli nie jest w małżeństwie i chce zainwestować swoje własne pieniądze, to rzeczywiście trochę siara.

Dobry pomysł z tą jedną monetą! Do niektórych można trafić robiąc najpierw takie bezpieczne,
  • Odpowiedz
@kooolega: Ja też jestem w małżeństwie ze wspólnotą majątkową. To, że wszystkie pieniądze są wspólne nie oznacza, że część zarobionych pieniędzy nie może pozostać do dyspozycji osoby, która te pieniądze zarobiła. Mamy wspólną część na koncie wspólnym do wykorzystania na wydatki codzienne i na cele wspólne (3700 zł/msc). A reszta ponad to jest w posiadaniu tego kto to zarobił i nikt nie pyta się na co to idzie, ile masz
  • Odpowiedz
@ProgramistaNaBudowie: Jeśli taki sposób podziału/zarządzania pieniędzmi Wam pasuje, tak się umówiliście, to super. Uważam to za całkowicie rozsądne rozwiązanie. Choć chyba nie każda kobieta by się zgodziła na coś takiego w przypadku dysproporcji w zarobkach (a wnioskuję, że u Ciebie są te różnice na Twoją korzyść).

Ja mam trochę inaczej. Wszystko na wspólne ale każdy ma jakąś równą sumę co miesiąc na własne wydatki i może z tego oszczędzać na swoje
  • Odpowiedz