Wpis z mikrobloga

Czy zigbee to takie kupsko, czy po prostu źle wybrałem sensory temp/humid? Żałuje że nie poszedłem w z-wave bo ma opinie jako bardziej stabilny system. Chcialem odciążyć wifi bo miałem w pewnym blisko 75 urządzeń, a chyba wrócę do czujników temp na wifi, bo działały bez zarzutu - tylko baterie co 2-3m musze wymieniać.

Poszedłem w sonoffy snzb-02, na początku myślałem że po prostu nie mam zasięgu mesha, ale dokupiłem w sumie 8 urządzeń (3 kontakty, repeater tuya, 3 sterowniki rolet i żarówkę) stale podłączonych do prądu i w sumie z nimi nie mam problemu, ale te bateryjne urządzenia to jakaś masakra.
Walczę z nimi od dwóch dni i chodzę jak głupi i repairuje, jak je ręcznie dołączę do najbliższego routera, jest 100+lqi i następnego dnia decydują się dołączyć do czegoś z 30+lqi. Dzisiaj przełączyłem sonoff dongle na channel 20 (moje wifi jest na 3), połączyłem ponownie wszystko iiiiii już parę sensorów mam offline. Nosz kuraa.

Dałbym jeszcze jedną szanse sensorom na zigbee, ale jest jakiś model który działa na 99.99% i jest godny polecenia? Najlepiej nie za miliony monet, bo potrzebuję takich 10.

#zigbee #homeassistant #iot
sirgorn - Czy zigbee to takie kupsko, czy po prostu źle wybrałem sensory temp/humid? ...

źródło: 1343-TS-ZigBee-Hub-2800x1580-03

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Kryspin013: mostek? tell me more - czy to chodzi o tego dongla co się w HA wpina? (ʘʘ) może to ja nie ogarniam.
Ale obstawiam, że te czujniki od sonoffa mają ten sam problem co z xiaomi, pewnie z ich bramkami i aplikacjami działa ok, a integracja z HA zrobiona na o-------l

lqi skacze jak se chce, już myślałem, że jak żarowka świeci to wtedy lepszy
sirgorn - @Kryspin013: mostek? tell me more - czy to chodzi o tego dongla co się w HA...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-11 215700

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kryspin013: mostek? tell me more - czy to chodzi o tego dongla co się w HA wpina?

@sirgorn: jeśli się nie jebnąłem to mostek to sam dongiel, a bramka to dongiel + komputer z softem (ha)

Ale obstawiam, że te czujniki od sonoffa mają ten sam problem co z xiaomi, pewnie z ich bramkami i aplikacjami działa ok, a integracja z HA
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: chyba SONOFF ZBDongle-P

Tak przykładowo odłączony sensor, patrząc po mapce i najsilniejszych lqi to jest taka ścieżka
Sonoff SNZB-02 (końcowy) -> 0 -> Sonoff S26ZB (Gniazdko) -> 31/80 -> Tuya Repeater -> 184/122 -> Sonoff Zigbee Coordinator
  • Odpowiedz
@sirgorn: Mam 7 sztuk SNZB-2 w jednej lokacji i 5 w drugiej od ponad 3 lat i tylko dwa razy miałem problemy. Jeden czujnik nie chciał się poprawnie sparować, ale jak przeniosłem go do drugiej lokalizacji zadziałał od razu i działa do dzisiaj - nie wiem czy to był jakiś konflikt czy co. Drugi przypadek to po wymianie kompletnie rozładowanej baterii nie chciał się połączyć do Z2M - dopiero usunięcie
Diabl0 - @sirgorn: Mam 7 sztuk SNZB-2 w jednej lokacji i 5 w drugiej od ponad 3 lat i...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-12 o 00.46.12

Pobierz
  • Odpowiedz
@sirgorn: Z urządzeniami aqara na zigbee miałem chyba najmniej problemów. Jedyny problem który miewałem to jak po sparowaniu urządzeń zmieniałem ich fizyczna lokalizację bo nie wiedziałem że nie znajdą same lepszej ścieżki i trzeba znowu parować. No i dawno temu jak miałem gówniany router zigbee
  • Odpowiedz
@sirgorn: potwierdzam słowa @kwantowykocyk Aqara dość stabilna.
Mam HA z Conbee i mam pare rzeczy podpiętych bezpośrednio, ale też mam bramkę Aqara i przez bramkę trochę urządzeń (+ integracja HA z bramką). I tak i tak działa od dwóch lat bez problemów. Czujniki zalania reagują, czujniki dymu, gazu też działają bez zarzutu (plus właśnie bramki taki, że robi za dodatkowy "buczek" w przypadku alarmu z czujników dymu/gazu), czujniki zamknięcia
  • Odpowiedz
  • 0
@Diabl0: narzekam na zasięg, bo to jedyny wskaźnik który może sugerować problemy (a według mnie problemów nie powinno być) - a u mnie wygląda jakby to było połączone, bo czym lepsze lqi tym częściej jest odczyt.

@kwantowykocyk: też się na to natknąłem jak pierwszy raz je uruchamiałem - wszystkie przy kompie, a potem je rozstawiłem na swoje miejsca i przestawały działać

@markhausen no ta cała siajomi Aqara
  • Odpowiedz