Wpis z mikrobloga

Część trzecia mojej epopei z nielegalnie założonym światłowodem nad moją działką.

Na miejsce przyjechał przedstawiciel podwykonawcy co montował ten przewód. Dostałem ofertę 5000zł i ewentualnie mogą mi pomóc z wycinką drzew, gdzie ten światłowód przeszkadza. W zamian mam dać bezterminową i nieodwołalną zgodę na te kable. Zaznaczył, że w razie sprzedaży nieruchomości ta zgoda zostanie i nowy właściciel będzie musiał z nią żyć.

Dowiedziałem się, że kabel ten jest magistralą zasilającą pół osiedla. Na jakikolwiek abonament miesięczny, roczny, ulgę na prąd czy internet nie ma opcji. Tylko jednorazowa opłata. Na zgodę, którą w jakikolwiek sposób, w jakichkolwiek okolicznościach będę mógł odwołać też nie ma szans. Albo bezterminowo i nieodwracalnie, albo wcale.

Spytałem co w momencie gdybym nie wydał zgody i nakazał rozbiórkę, dostałem szczerą odpowiedź że zleją mnie i zostawią tak jak jest, samemu nie będę mógł tego zlikwidować. Jak pójdę do sądu i sąd nakaże im likwidację to pozbawię internetu kilkadziesiąt rodzin i o powodzie odcięcia od internetu zostaną poinformowani i jeszcze wrócę prosić o przywrócenie przewodu :) Groźnie.

Podsumowując, opcje mam 3:
1. Zgodzić się, dostać 5k do łapy i liczyć że nigdy mi ten kabel nie będzie wadzić.
2. Nie zgodzić się i sądzić się żeby kabel zlikwidowali i mieć pewność że nie będzie mi wadzić.
3. Nie wydawać zgody, ale niech kabel zostanie, jak mi zacznie wadzić to zlikwiduję.

Co sądzicie? O ile sam kabel mi teraz nie przeszkadza, tak śmierdzi mi ich podejście ostrą januszerką, przedstawione groźby też mnie nie zachęcają.

#pytanie #sieci #swiatlowod #budowa #kiciochpyta #zalesie

Co robić?

• Wziąć kasę, nie robić problemu 12.5% (556)
  • Nie dawać zgody i olać do póki mi nie przeszkadza 15.5% (689)
  • Nie dawać zgody i nakazać rozbiórkę 72.0% (3200)

Oddanych głosów: 4445

• 210
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xahil mordo, przechodzi przez jego działkę, zarabia na tym operator, więc niech operator negocjuje z właścicielem działki. Gdzie tu bycie wsiokiem? Raczej nie bycie frajerem. To nie jest magistrala wodna miasta ani publiczna droga. Firma chce zarabiać to niech płaci. Paczkomat też byś się zgodził na swoim terenie postawić za free, żeby sąsiedzi mogli łatwo paczki dostawać?
  • Odpowiedz
@Jurix: 5k to mogą ci miesięcznie płacić, zrób ofertę która będzie ci pasowała jak się nie zgodzą to wycinaj i zacznij już zbierać dowody. A tak jak @CzaikaRuchaika mówi za takie gadanie to bym jeszcze tego samego dnia chwycił za piłe
  • Odpowiedz
człowiek z którym gadałem nadzoruje budowy kabli,

@Jurix: toż to zwykły kiep bez uprawnień ani decyzyjności. Może nawet jakiś podwykonawca kopidół. Gadaj z kimś decyzyjnym.
  • Odpowiedz
  • 1
@K-S-: Nie mieszkam tam (jeszcze), nawet gdybym chciał się w coś takiego bawić (a na pewno nie chcę) to nie byłoby mnie w momencie gdyby kabel ponownie zakładali.
  • Odpowiedz
W nocy u-------m ten kabel gdzieś w drzewach i powiesił tabliczkę z zakazem wchodzenia na działkę a pajacom wysłał informacje że za nielegalne puszczenie kabla podam ich do sądu i oczywiście bym to zrobił.

@Aeciatko: Zesrałbyś się, a nie u----ł. Zgłosili by dewastację infrastruktury i jeszcze z psami byś na wycieczkę pojechał. xd.
  • Odpowiedz
Podsumowując, opcje mam 3:

@Jurix: 4. nie brać 5k, kazać zdemontować, a jak nie zdemontują to kabel pewnie prędzej lub ciut mniej prędzej szybko się uszkodzi, i tak w kółko aż nie zniknie.

Za samo postawienie sprawy w taki sposób nie zostawiłbym tak
  • Odpowiedz
  • 2
Za 5 koła to mogą ci ewentualnie rowa wylizać. :)
Zaproś przedstawiciela zaproponuj mu o 1zero więcej +darmowy net
Albo
Przedstaw im że w tym akurat miejscu chciałeś zrobić altankę, z podpiwniczeniem :) i wyjebongo
  • Odpowiedz
@Jurix: jakbym coś takiego usłyszał to tej samej nocy by był ten kabel k---a obcięty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

samemu nie będę mógł tego zlikwidować

x k---a de potrzymaj mi p--o
  • Odpowiedz
@Jurix: Jeżeli to Tauron, nie gadaj nawet z podwykonawca bo pewnie mial wkopac a poszedl po taniosci i dal powietrzem…
Po drugie idź do siedziby Taurona osobiscie i od razu wołaj kierownika bo gruba sprawa. Opisz sprawę i tam mocno negocjuj, powołuj się na zachód Europy, ze nie mieszkamy w Rosji żeby taka patologie odwalać. Chcesz to załatwić ugodowo tu i teraz. Jak kieras będzie brykał i zbywał poproś o
  • Odpowiedz
@Jurix: ciotka w multimedii, obecnie vectra, dostała dożywotni net/tel/tv w tym zwiększali jej prędkość neta, dokładali boxa do drugiego tv itd, wiec chyba się da kwestia chęci firmy
  • Odpowiedz
@Jurix: dawaj gnojków do sądu albo wyciąć kabel w cholerę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak na poważnie i całkiem serio to bierz od nich więcej niż 5k, bo to sie nie opłaca za takie piniondze!
  • Odpowiedz