Wpis z mikrobloga

Część trzecia mojej epopei z nielegalnie założonym światłowodem nad moją działką.

Na miejsce przyjechał przedstawiciel podwykonawcy co montował ten przewód. Dostałem ofertę 5000zł i ewentualnie mogą mi pomóc z wycinką drzew, gdzie ten światłowód przeszkadza. W zamian mam dać bezterminową i nieodwołalną zgodę na te kable. Zaznaczył, że w razie sprzedaży nieruchomości ta zgoda zostanie i nowy właściciel będzie musiał z nią żyć.

Dowiedziałem się, że kabel ten jest magistralą zasilającą pół osiedla. Na jakikolwiek abonament miesięczny, roczny, ulgę na prąd czy internet nie ma opcji. Tylko jednorazowa opłata. Na zgodę, którą w jakikolwiek sposób, w jakichkolwiek okolicznościach będę mógł odwołać też nie ma szans. Albo bezterminowo i nieodwracalnie, albo wcale.

Spytałem co w momencie gdybym nie wydał zgody i nakazał rozbiórkę, dostałem szczerą odpowiedź że zleją mnie i zostawią tak jak jest, samemu nie będę mógł tego zlikwidować. Jak pójdę do sądu i sąd nakaże im likwidację to pozbawię internetu kilkadziesiąt rodzin i o powodzie odcięcia od internetu zostaną poinformowani i jeszcze wrócę prosić o przywrócenie przewodu :) Groźnie.

Podsumowując, opcje mam 3:
1. Zgodzić się, dostać 5k do łapy i liczyć że nigdy mi ten kabel nie będzie wadzić.
2. Nie zgodzić się i sądzić się żeby kabel zlikwidowali i mieć pewność że nie będzie mi wadzić.
3. Nie wydawać zgody, ale niech kabel zostanie, jak mi zacznie wadzić to zlikwiduję.

Co sądzicie? O ile sam kabel mi teraz nie przeszkadza, tak śmierdzi mi ich podejście ostrą januszerką, przedstawione groźby też mnie nie zachęcają.

#pytanie #sieci #swiatlowod #budowa #kiciochpyta #zalesie

Co robić?

• Wziąć kasę, nie robić problemu 12.5% (557)
  • Nie dawać zgody i olać do póki mi nie przeszkadza 15.5% (691)
  • Nie dawać zgody i nakazać rozbiórkę 72.0% (3211)

Oddanych głosów: 4459

• 212
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jurix: Jeśli te 5k nie byłoby mi potrzebne i wiązałbym ledwo końca z końcem, to kazałbym im s--------ć i rozbierać kabel. Raz, czy w ogóle warto siedzieć z kablem nad działką/domem za jednorazowy zastrzyk 5k? IMO nie. Dwa że pewnie wartość takiej działki spada więcej niż 5k z powodu tego kabla. Trzy, bo mogli załatwić polubownie, ale woleli straszyć.
  • Odpowiedz
nie rób z siebie wsioka i innym problemów tam gdsie ich nie ma

@Xahil: wszystko spoko do momentu w którym światlowód sie nie z----e i nie wpadnie ekipa r------------c ci pół podwórka, bo go muszą naprawić i wjadą ciężkim sprzętem.
  • Odpowiedz
@GratisLPG: Podwykonawcy mają zgodnie z umową przeprowadzić inwestycję z procedurą czyli pozyskaniem zgód. Nie pozyskali więc zgodnie z umowami muszą wypłacić karę z tytułu nie wywiązania się z powierzonego zadania. U mnie w ten sposób zwinęło się 3 podwykonawców Taurona właśnie chociażby z podobnego powodu.
  • Odpowiedz
@Jurix: a jak do tego doszło ze ten kabel sie tam znalazl? Ja bym odpierdoil kabel nozycami i w razie czego palil glupa ze nic nie widzialem i nie słyszałem.
  • Odpowiedz
@Jurix: o hui ale wyszedł wsiocki i antyspołeczny mental w tej ankiecie xD przerabiałem ten case u nas, gdsie jeden wsiok zablokował budowę drogi i teraz mamy dziurę na 50m bez asfaltu xD ziom nie bądź wsiokiem weź 7 koła za ten kabel i poproś o przyłączenie do sieci a nie rób z siebie wsioka i innym problemów tam gdsie ich nie ma

@Xahil: wsiok to jest ten
  • Odpowiedz
@Jurix: Z 10 lat temu jak firma robiła przyłącze wodociągowe dla jednego budynku przez prywatną działkę, to rolnik za chyba 30 m instalacji prowadzonej w ziemi na nieużytku wywalczył 20 000 zł. Było to przejście przez teren, który był wzdłuż drogi i był niemożliwy do uprawy. Początkowo chciał jakieś śrubki, ale po rozmowie z jakimś doradcą lub prawnikiem wywindował skutecznie kwotę do tej wysokości.

Jak dla mnie kwota, którą Ci
  • Odpowiedz
@Xahil: A ja pisałem coś o ścinaniu kabla? Wojnie sąsiedzkiej? Gdzie? Pokaż mi :)

Czasami trzeba pomóc w rozwiązaniu problemu. I nie mówię tu o tym że op ma wziąć co dają, niech się sądzi i ugra jak najwięcej

A ja mówię, że nie? Na razie to przyszedł buc, straszył i niech sp^%$ Przyjdzie jak normalny człowiek to można pogadać. :) Chyba, że ty lubisz jak ktoś pluje ci w
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: Jeśli przewidziano miliardy na sieci dostępowe i nagle potem dopuszczono możliwość budowy takich sieci napowietrznie które są ... o 1/20 tańsze w budowie to zgadnij gdzie trafiła różnica w cenie? Do czyich kieszeni? Jeśli mnie stać podłączyć klienta za 2000zł netto a Tauron za to samo dostaje w ramach dotacji 20000zł netto to gdzie i w czyich rękach pozostaje różnica?

Powtarzam poraz kolejny - wszystkie te dotacje i subwencje
  • Odpowiedz
@Jurix: nie możesz go wyciąć i nie wpuścić ich na działkę żeby naprawli? Niech dzwonią po policję. Nawet jak do sądu trafi sprawa to lata im to zajmie, a i tak nie udowodnią, że to ty
  • Odpowiedz