Aktywne Wpisy

mirko_anonim +7
✨️ Czy zmiana nazwiska po ślubie jest ważna? Ⓘ
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –

wash-and-go +257
Wiki Gabor, tak ona ma 18 lat. #muzyka
źródło: temp_file8944781778672110786
Pobierz

Wystarczyło pożalić się na Mirko i coś ruszyło. Dostałem maila z pytaniem jak chcę to załatwić, czy mają przeprojektowywać słupy czy jestem skłonny się dogadać. Biorąc pod uwagę że jedyne z czym mi obecnie wadzą to w wycince drzew z działki, a przeprojektowanie słupów przy skrzyżowaniu ruchliwej ulicy może ich dużo kosztować, to myślę że mam tutaj fajne warunki negocjacyjne.
Ile zawołać? Układ mniej więcej pic rel, długość działki tam gdzie leci światłowód ok. 30m. światłowód to jedyne media jakie tam lecą, na czarno granice działki, na brązowo słupy i światłowody, na żółto prąd (kończy się na tym słupie do którego biegnie światłowód biegnący nad działką).
Powiedziałem na wstępie że oczekuję pomocy z wycinką drzew żeby nie uszkodzić przewodów, no ale to na pewno za mało za bezterminową zgodę. Piłeczka jest po mojej stronie, co zaproponować? Dzierżawa i opłata co miesiąc/rok? Jednorazowa opłata (pewnie na to będą naciskać)? Ile?
Lokalizacja GOP, blisko centrum miasta, więc żadne zadupie.
#pytanie #siecikomputerowe #prawo #sieci #swiatlowody trochę #budownictwo #budowadomu bo może czegoś nie biorę pod uwagę pod kątem mieszkania w przyszłości.
źródło: 1
Pobierz@Jurix: uprzedzając napalenie, polecam wygooglować hasło "opłata za umieszczenie urządzeń w pasie drogowym", najczęściej ludzie chcieli za darmo usługi (tak, wiem, że to hurtownik i nieco inna sytuacja - ale do zwizualizowania wysokości żądania wystarczy), z prostej kalkulacji wychodzi, że w perspektywie czasu taniej im wyjdzie przestawić słup, a inaczej jeszcze zechcą wpisywać służebność przesyłu, co nie
źródło: image
PobierzKolega pracujący w firmie na zadupiu dolnym powiedział że w najlepszym wypadku dają najniższy pakiet neta gratis, a tak to starają się unikać takiej sytuacji jak ognia.
Tak patrzę sobie na tę swoją lokalizację i w tym rogu jest zwężenie chodnika do ok. 60cm, dwie studzienki, kompletnie nie widzę jak mogliby słup w tym miejscu postawić żeby moją działkę ominąć...
Co zaopatruje ten kabel w neta
źródło: 330921405_1925081497844537_5866357560741425035_n
Pobierz@Jurix: Tobie to dobrze :D chciałbym mieć kiedyś działkę gdzie dostawca chciałby poprowadzić swoje światło :D
Powiedziałbym ze chcę w zamian symetryk 10/10Gbit/s z własną klasą adresową i gitara. Niech sobie mają, a ja jestem ustawiony pod kątem biznesowego netu do końca życia :)
@Jurix: A co, myślałeś że to Us&A i złapałeś boga za nogi? XD
@Jurix: już na pewnej grupce fb jest oo tym krótka dyskusja - 5k to jest maks co dostaniesz
nowy słup kosztuje parę stówek ze wstawieniem, trochę papierkologii i cyk wychodzi podobna kwota za obejście tej działki