Wpis z mikrobloga

Kontynuacja wpisu https://wykop.pl/wpis/78445593/nad-moja-nieruchomoscia-tauron-puscil-swiatlowody-

Wystarczyło pożalić się na Mirko i coś ruszyło. Dostałem maila z pytaniem jak chcę to załatwić, czy mają przeprojektowywać słupy czy jestem skłonny się dogadać. Biorąc pod uwagę że jedyne z czym mi obecnie wadzą to w wycince drzew z działki, a przeprojektowanie słupów przy skrzyżowaniu ruchliwej ulicy może ich dużo kosztować, to myślę że mam tutaj fajne warunki negocjacyjne.

Ile zawołać? Układ mniej więcej pic rel, długość działki tam gdzie leci światłowód ok. 30m. światłowód to jedyne media jakie tam lecą, na czarno granice działki, na brązowo słupy i światłowody, na żółto prąd (kończy się na tym słupie do którego biegnie światłowód biegnący nad działką).

Powiedziałem na wstępie że oczekuję pomocy z wycinką drzew żeby nie uszkodzić przewodów, no ale to na pewno za mało za bezterminową zgodę. Piłeczka jest po mojej stronie, co zaproponować? Dzierżawa i opłata co miesiąc/rok? Jednorazowa opłata (pewnie na to będą naciskać)? Ile?

Lokalizacja GOP, blisko centrum miasta, więc żadne zadupie.

#pytanie #siecikomputerowe #prawo #sieci #swiatlowody trochę #budownictwo #budowadomu bo może czegoś nie biorę pod uwagę pod kątem mieszkania w przyszłości.
@Jurix +15
Nad moją nieruchomością Tauron puścił światłowody. Przewód leci między drzewami które chciałem w tym roku wyciąć. Zgodę na wycinkę dostałem, jednak usunięcie ich bez uszkodzenia przewodów będzie trudne i kosztowne. Napisałem do Taurona w tej sprawie, spytałem czy w ogóle mają podstawę prawną do zawieszenia tych światłowodów nad
Jurix - Kontynuacja wpisu https://wykop.pl/wpis/78445593/nad-moja-nieruchomoscia-taur...

źródło: 1

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dzierżawa i opłata co miesiąc/rok? Jednorazowa opłata (pewnie na to będą naciskać)? Ile?

@Jurix: uprzedzając napalenie, polecam wygooglować hasło "opłata za umieszczenie urządzeń w pasie drogowym", najczęściej ludzie chcieli za darmo usługi (tak, wiem, że to hurtownik i nieco inna sytuacja - ale do zwizualizowania wysokości żądania wystarczy), z prostej kalkulacji wychodzi, że w perspektywie czasu taniej im wyjdzie przestawić słup, a inaczej jeszcze zechcą wpisywać służebność przesyłu, co nie
  • Odpowiedz
  • 0
@DaneOsobowe: Czyli lepiej olać, niech się pieprzą z przestawianiem słupa (który wtedy wyląduje w rogu mojej działki)? Też mi to zadziała nieco na szkodę, bo w tym miejscu wynajmuję powierzchnię reklamową, a słup nieco to przysłoni.
  • Odpowiedz
@Jurix: kwestia co Ci bardziej na rękę, możesz spróbować wyrwać kilka stówek i zostawić stan obecny, albo niech przenoszą, ale uwaga, bo znam przypadki, gdzie w takiej sytuacji dziwnym trafem, nowy słup pojawiał się w najmniej dogodnym dla petenta miejscu ( ͡º ͜ʖ͡º) i wtedy zostajesz z niczym, a dodatkowo jeszcze bardziej problematycznym słupem - chociaż to nie jest pewne.
  • Odpowiedz
@Jurix: tak, ale wszystko też zależy od tego co tam konkretnie wisi, wiadomo, że za pojedyncze przyłącze nikt Ci nie da tyle co za linię zasilającą pół dzielnicy, bo to zupełnie inne koszta przebudowy. Najlepiej tak naprawdę żeby sami coś zaproponowali, bo to w końcu im zależy, nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@DaneOsobowe: jakieś 2,5 metra.

Kolega pracujący w firmie na zadupiu dolnym powiedział że w najlepszym wypadku dają najniższy pakiet neta gratis, a tak to starają się unikać takiej sytuacji jak ognia.

Tak patrzę sobie na tę swoją lokalizację i w tym rogu jest zwężenie chodnika do ok. 60cm, dwie studzienki, kompletnie nie widzę jak mogliby słup w tym miejscu postawić żeby moją działkę ominąć...

Co zaopatruje ten kabel w neta
  • Odpowiedz
Ile zawołać?

@Jurix: Tobie to dobrze :D chciałbym mieć kiedyś działkę gdzie dostawca chciałby poprowadzić swoje światło :D

Powiedziałbym ze chcę w zamian symetryk 10/10Gbit/s z własną klasą adresową i gitara. Niech sobie mają, a ja jestem ustawiony pod kątem biznesowego netu do końca życia :)
  • Odpowiedz
@Jurix: Ja bym bardziej zapytał o wypłatę dolarów za bezpodstawne wzbogacenie się bo mnożąc całe osiedle przez cenę abonamentu wychodzi ładna sumka, poprosił bym również o podstawę prawną umieszczenia kabla na terenie posesji.
  • Odpowiedz
@kolejne_juz_konto: zaoferowali na start 5k bez gadania, więc potencjalnie wynegocjować mogę więcej. Zawsze lepsze niż parę stówek.

@Jurix: już na pewnej grupce fb jest oo tym krótka dyskusja - 5k to jest maks co dostaniesz
nowy słup kosztuje parę stówek ze wstawieniem, trochę papierkologii i cyk wychodzi podobna kwota za obejście tej działki
  • Odpowiedz
  • 1
@tajek: spoko, to niech robią. Lepsze to niż wydanie zgody, która obniży wartość nieruchomości o większą wartość.
  • Odpowiedz