Wpis z mikrobloga

@r5678: wydaje mi się że nie, chociaż pewnie zależny od diagnosty. Ja kiedyś pojechałem z wykręconym fotelem pasażera i zapytał się tylko gdzie fotel i powiedział że powinien byc przykrecony do badania- przegląd podbił normalnie.
  • Odpowiedz
@r5678: A czy JAKIEKOLWIEK kanapy są obowiązkowym wyposażeniem samochodu? Możesz przecież wypatroszyć sobie całe wnętrze i zostawić jeden fotel kubełkowy. To nie wpływa na stan TECHNICZNY pojazdu.
  • Odpowiedz
@Endriu_ nie prawda, jesli auto ma wbite 5 miejsc musi być 5 miejsc + pasy + zagłówki( z wyjatkiem pojazdow ktore wychodzily bez przed ktoryms rokiem) . Jak trafisz na gorszy dzien diagnosty to sie przyczepi
  • Odpowiedz
A czy JAKIEKOLWIEK kanapy są obowiązkowym wyposażeniem samochodu?

@Endriu_: tak, jak najbardziej są. Samochód jest zarejestrowany dla iluś tam pasażerów i podlega kontroli czy są sprawne.
Choćby pod kątem pasów bezpieczeństwa, gdzie klamra zazwyczaj jest elementem fotela.

Możesz przecież wypatroszyć sobie całe wnętrze i zostawić jeden
  • Odpowiedz
  • 0
kanapy są obowiązkowym wyposażeniem samochodu?

@Endriu_: raczej tak, to co jest na wyposażeniu to musi być sprawne. Jak masz 3 światła stopu to wszystkie muszą się świecić, jak są samochody bez tego to nie muszą mieć tego światła i przechodzą przegląd.
Więc jak już napisano skoro auto jest 5 osobowe no to teoretycznie na przeglądzie muszą to zweryfikować czy te 5 osób może bezpiecznie się przemieszczać.
Wiadomo nikt tego nie
  • Odpowiedz
nie, nie możesz - samochód został homologowany (i m. in. przeszedł testy zderzeniowe) z konkretnym zestawem foteli i pasów. Nie można ich zmieniać

@hellfirehe: można, ale przeglądem rozszerzonym ze zmianą miejsc w dowodzie ;)
  • Odpowiedz
@Endriu_ dokladnie, e.w zmiana wpisu ilosci miejsc

@xyz_xyz: Jeśli odpowiadałeś co do rajdówek to wtedy łamie się przepisy rajdowe bo samochód przerobiony. Dlatego nie mogą oni zmienić ilości miejsc w dowodzie, bo wtedy w rajdzie nie wystartują.
  • Odpowiedz