Wpis z mikrobloga

Myśle nad autem do 40k zł, zależy mi na tym aby było dość młode (mam dosyć jeżdzenia gruzami powyżej 12 lat) co byście mi polecili?

Mam na oku KIA venga z rocznika 2017/2018 czy ktoś na te auto i mógłby napisać kilka słów o tym samochodzie

#kia #motoryzacja #samochody #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Żona ma Vengę 1.6 benzyna 2014. Bardzo fajne auto do miasta, z tym silnikiem dosyć żwawe. Krótkie więc wygodne do parkowania. Siedzi się dosyć wysoko więc żona sobie chwali. Jak dotąd bezawaryjne. Natomiast nie jest to auto do robienia tras - jest dosyć głośno w środku.
  • Odpowiedz
@magiol: zależy. Jeśli bierzesz pod uwagę sprowadzone + z przebiegiem +200/250k zrobionym np w 6-7 lat to możesz patrzeć na seaty Leony w dieslu. 10 letnie z polskiego salonu z przebiegiem w okolicach 100k, kosztują tyle co 6 letnie z przebiegiem 250k. Za te okolice 40-42kpln powinno być coś fajnego. Ostatnio widziałem 2020 rok z przebiegiem ok 290k za 45k. Pewnie przebieg autostradowy ale ja osobiście wolę auto starsze z
  • Odpowiedz
@depcioo: takie przebiegi mają auta z flot jeżdżące 90% w trasie na serwisie których raczej nikt nie oszczędzał.
A na chodzie takie auto spędziło pewnie tyle samo co auto jeżdżące 90% po mieście z przebiegiem mniejszym o połowę.
  • Odpowiedz
@magiol: Prawdę mówiąc wybrałbym w to miejsce ceeda - o wiele łatwiej go potem sprzedać, bo Venga to dość specyficzne auto i nie każdemu się podoba. Ceed był hitem sprzedaży. W tej cenie kupisz auto o podobnym wieku, całkiem przyjemnie wyposażone. Jeździ się tym nieźle. Psuje się niewiele. Silniki bezproblemowe zarówno benzynowy 1.4 (nie polecam - nieco za słaby), benzynowy 1.6 (tu już jest lepiej i pali podobnie) i mega
  • Odpowiedz
@magiol może napiszę coś kontrowersyjnego, ale polecam Passata, plułem, gardziłem, śmiałem się za plecami, ale ślepy los sprawił że kupiłem na szybko bo nie miałem innego wyboru - potrzebowałem auta na szybko. Zadowolony jestem. Nie kupisz w tej cenie auta nowego, ale jak weźmiesz auto bez dsg to masz mało awaryjny i w miarę komfortowy samochód w którym przy 120 km\h nie czujesz sie jakbys byl pilotem bombowca zaprojektowanego przez biuro
  • Odpowiedz
@magiol: do miasta? cykl mieszany? trasa? Venga trochę mało popularna, ale do miasta styknie w sam raz. Jak jeszcze w automacie to w ogóle gitara. Chociaż też bym bardziej w Ceeda poszedł 1.6, jeśli to ma być głównie miasto plus obrzeża.
  • Odpowiedz
niby tak, ale niestety we flotowych interwały wymiany oleju co 30k i nigdy niewymieniany w skrzynki automatycznej

@noHejkaCoTamSieZTobaDzieje: Na pocieszenie mogę powiedzieć, że każde nowe auto ma takie interwały, jeśli ktoś bierze w najm długoterminowy, leasingi, po 2-3 latach oddaje i bierze nowy, to naprawdę myślisz, że ktoś dba o takie auto i będzie wymieniał olej co 10k km?
  • Odpowiedz