Żona ma Vengę 1.6 benzyna 2014. Bardzo fajne auto do miasta, z tym silnikiem dosyć żwawe. Krótkie więc wygodne do parkowania. Siedzi się dosyć wysoko więc żona sobie chwali. Jak dotąd bezawaryjne. Natomiast nie jest to auto do robienia tras - jest dosyć głośno w środku.
@magiol: zależy. Jeśli bierzesz pod uwagę sprowadzone + z przebiegiem +200/250k zrobionym np w 6-7 lat to możesz patrzeć na seaty Leony w dieslu. 10 letnie z polskiego salonu z przebiegiem w okolicach 100k, kosztują tyle co 6 letnie z przebiegiem 250k. Za te okolice 40-42kpln powinno być coś fajnego. Ostatnio widziałem 2020 rok z przebiegiem ok 290k za 45k. Pewnie przebieg autostradowy ale ja osobiście wolę auto starsze z
@depcioo: takie przebiegi mają auta z flot jeżdżące 90% w trasie na serwisie których raczej nikt nie oszczędzał. A na chodzie takie auto spędziło pewnie tyle samo co auto jeżdżące 90% po mieście z przebiegiem mniejszym o połowę.
@magiol: plastikowe ale dość niezawodne. Do 100 km/h znośnie, potem już dość głośno. Strasznie krótkie biegi. Jeździłem ix20 cioci z silnikiem 1.4, a to konstrukcyjnie to samo.
@magiol: Prawdę mówiąc wybrałbym w to miejsce ceeda - o wiele łatwiej go potem sprzedać, bo Venga to dość specyficzne auto i nie każdemu się podoba. Ceed był hitem sprzedaży. W tej cenie kupisz auto o podobnym wieku, całkiem przyjemnie wyposażone. Jeździ się tym nieźle. Psuje się niewiele. Silniki bezproblemowe zarówno benzynowy 1.4 (nie polecam - nieco za słaby), benzynowy 1.6 (tu już jest lepiej i pali podobnie) i mega
@magiol może napiszę coś kontrowersyjnego, ale polecam Passata, plułem, gardziłem, śmiałem się za plecami, ale ślepy los sprawił że kupiłem na szybko bo nie miałem innego wyboru - potrzebowałem auta na szybko. Zadowolony jestem. Nie kupisz w tej cenie auta nowego, ale jak weźmiesz auto bez dsg to masz mało awaryjny i w miarę komfortowy samochód w którym przy 120 km\h nie czujesz sie jakbys byl pilotem bombowca zaprojektowanego przez biuro
@magiol: do miasta? cykl mieszany? trasa? Venga trochę mało popularna, ale do miasta styknie w sam raz. Jak jeszcze w automacie to w ogóle gitara. Chociaż też bym bardziej w Ceeda poszedł 1.6, jeśli to ma być głównie miasto plus obrzeża.
@magiol znam. Prosta i tania w utrzymaniu konstrukcja z ktora poradzi sobie wiekszosc wioskowych majstrow. Silniki dobre pod lpg. Minusy to wyglad auta dla emeryta dzialkowicza i slaby komfort na autostradzie
niby tak, ale niestety we flotowych interwały wymiany oleju co 30k i nigdy niewymieniany w skrzynki automatycznej
@noHejkaCoTamSieZTobaDzieje: Na pocieszenie mogę powiedzieć, że każde nowe auto ma takie interwały, jeśli ktoś bierze w najm długoterminowy, leasingi, po 2-3 latach oddaje i bierze nowy, to naprawdę myślisz, że ktoś dba o takie auto i będzie wymieniał olej co 10k km?
Chciałbym znowu należeć do jakiejś grupki znajomych i móc się co jakiś czas spotykać tak po prostu żeby wyjść, pograć w plejstejszyn albo pograc sobie w majnkampfa. Czemu dorosłość jest taka samotna
Mam na oku KIA venga z rocznika 2017/2018 czy ktoś na te auto i mógłby napisać kilka słów o tym samochodzie
#kia #motoryzacja #samochody #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
A na chodzie takie auto spędziło pewnie tyle samo co auto jeżdżące 90% po mieście z przebiegiem mniejszym o połowę.
Komentarz usunięty przez autora
@noHejkaCoTamSieZTobaDzieje: Na pocieszenie mogę powiedzieć, że każde nowe auto ma takie interwały, jeśli ktoś bierze w najm długoterminowy, leasingi, po 2-3 latach oddaje i bierze nowy, to naprawdę myślisz, że ktoś dba o takie auto i będzie wymieniał olej co 10k km?