Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Podczas dzisiejszego spaceru myślałem trochę o rynku nieruchomości. I wiecie co? Myślę, że nie będzie żadnego większego pierdyknięcia. Dlaczego tak uważam?
Zobaczcie, wszyscy teraz czekają aż ceny mieszkań polecą na pysk. Załóżmy, że spada o te 20% no ok, spadło i teraz tysiące ludzi nagle bierze kredyty, albo kupuje za gotówkę, bo jest ten długo wyczekiwany moment spadku cen. Na ten moment czekają nie tylko ludzie, którzy chcą zakupić mieszkanie na własny użytek. Inwestorzy również rzucą się jak reksio na szynkę i będą w stanie zaoferować nawet trochę więcej, byle kupić. Na rynku wytworzy się popyt i cyk wracamy do cen początkowych. Ceny spadną może na kilka tygodni, a rzucą jakieś ochłapy na pożarcie typu mieszkania ze starej płyty.

Myślę, że realny spadek cen może nastąpić dopiero gdzieś w okolicy 2027 roku, ale to będzie zależne od tego jak potoczy się wojna na ukr.

Niestety nie ma chyba zbyt optymistycznej przyszłości dla nas z lat 90. Pozostaje gnicie u rodziców, albo pakowanie wypłaty w wynajem bądź w chore raty kredytu. Zostaliśmy zaorani przez starsze pokolenia, którym nie dość że za chwilę będziemy opłacać emeryturę, to jeszcze będziemy im płacić za wynajem. Tego nie da się rozwiązać w łatwy sposób. Jedynie chyba tylko opodatkowanie mieszkań może tutaj pomóc. Coraz częściej myślę o wyjeździe z tego piekiełka, tylko dokąd? Wszędzie większy lub mniejszy p--------k podatkowy, mieszkalny, migracyjny.

Tak, możecie robić screeny.

#nieruchomosci #wynajem #mieszkania #mieszkanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Niestety nie ma chyba zbyt optymistycznej przyszłości dla nas z lat 90. Pozostaje gnicie u rodziców, albo pakowanie wypłaty w wynajem bądź w chore raty kredytu. Zostaliśmy zaorani przez starsze pokolenia, którym nie dość że za chwilę będziemy opłacać emeryturę, to jeszcze będziemy im płacić za wynajem. Tego nie da się rozwiązać w łatwy sposób. Jedynie chyba tylko opodatkowanie mieszkań może tutaj pomóc. Coraz częściej myślę o wyjeździe z tego piekiełka, tylko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim zapraszam na tag giełda czy krypto a dowiesz się co znaczy zmiana sentymentu. Jak zacznie spadać to mało kto łapie spadające noże bo wydaje się , że spadnie jeszcze niżej. Jak rośnie to nikt nie sprzedaje bo będzie rosło już zawsze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Przecież podatek kastralny załatwi sprawę. Masz więcej niż jedną nieruchomość? Jako zamrożenie kapitału? Płać od tego nie mały podatek, że mieszkanie stoi puste i wtedy jednak okaże się, że nie warto w tym trzymać, aż tak kasy. Chcesz magicznie wynajmować swoje 5 nieruchomości, które stały puste? Nagle na necie jest zamiast 1k ofert mieszkań to z 10k i nikt nie chce wynajmować? Trzeba zbijać ceny.

Wtedy może się okazać,
  • Odpowiedz
@Garru11: żadnych podatków katastralnych nie będzie, bo nikomu o zdrowych zmysłach to nie jest potrzebne. No może poza biedakami. Na szczęście w sejmie biedaków nie ma tylko ludzie załadowani w nieruchy, a oni nie będą głosować jak motłoch ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz