Wpis z mikrobloga

Pracuje obecnie w kopro. Znam #excel #vba i #powerbi, natomiast głośno ostatnio o #sztucznainteligencja. Zna ktoś jakieś kursy/szkolenia/źródła dotyczące wykorzystania AI w pracy z Excelem, Power BI, które ułatwiają pracę? Chciałbym wejść w tematykę AI ale nie wiem od czego zacząć w sumie... Chciałbym poznać zastosowania/zainspirować się w temacie automatyzacji procesów, analiz, prognoz itd.

#ai #artificialintelligence #bi #businessintelligence #informatyka #programowanie #chatgpt
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ranxx
Po pierwsze to się hamuj zielonka po drugie możesz używać Pythona z Power BI więc idź w tą stronę.
Ewentualnie lokalna instalacja Pythona i uruchamianie skryptów przez applicton.shell albo też jak masz spoko ludzi z IT to dodatek do Excela xlwings.

Na upartego możesz nawet małpować usera przez przeglądarkę z chat gpt :) Ale lepiej działać przez api.
  • Odpowiedz
@kartofel: Ogarnia, ale tylko wersja biznesowa (o365) przez funkcję PY- ale nie poszarzujesz na tej wersji daleko, bo masz dostęp tylko do kilku bibliotek (m.in Pandas, Seaborn, Matplotlib) oraz cały kod jest executowany w chmurze MS-u. Niby można tego używać, ale myślisz o jakichś dzikich automatyzacjach - to sądzę że nie tędy droga. Może dałoby się to jakoś z Power Automatem zintegrować jako substytut za Office Scripts, ale to tylko
  • Odpowiedz
@Mbrcz może być jak piszesz. Ja aż tak technicznie w excelu się nie bawiłem.
Wydaje mi się, że jeśli op chce przeskoczyć płynnie do AI/ML to pracę domową z pythona i podstawowych bibliotek trzeba odrobić tak czy inaczej.

@ranxx może zupełnie z drugiej strony. Spróbuj nie odpalać pythona z excela, a excela z pythona. Na początek takie podstawy jak operacje na danych odczytanych z pliku a następnie z powrotem zapisanie.
  • Odpowiedz
@Suheil-al-Hassan: przeczytaj wpis, który komentujesz, OP dość wyraźnie napisał po co. Nikt natomiast nie wie PO CO ty się tutaj odezwałeś, skoro postanowiłeś wnieść dokładnie nic. Śmiecisz tutaj sobą. Po co?

@ranxx: nie jestem ekspertem w temacie, ale o ile wiem, excel z ai to tak mocno na siłę obecnie. Jest sporo dobrych bibliotek, wymienionych wcześniej, ale podejrzewam, że cokolwiek chcesz zrobić, będzie Ci łatwiej ogarnąć bez excela.
  • Odpowiedz