Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim terapię psychodynamiczna czy psychoanalityczne by zauważyć ich działanie to trzeba w nich uczestniczyć z zaangażowaniem minimum rok, bo zmiany wywoływane przez te metody trzeba powtarzać wielokrotnie na terapii i poza terapią. Po kilku spotkaniach to ty nam nawet realnie nie doszedłeś do żadnych zmian bo ten nurt tak ma.

Pytanie czy wybrałeś tą metodę sam, po testach diagnostycznych u psychologa z opinia psychiatry czy po prostu przeszedłeś do pierwszego lepszego
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Kitku_Karola: kiedy poczułem że muszę gdzieś iść, coś zrobić wybrałem w sumie na chybił trafił po przeczytaniu opisów czym się zajmują paru psychoterapeutów. Nie miałem żadnych testów ani nie odwiedzałem psychiatry. psychoterapeuta poinformował mnie że jeśli zauważy potrzebę to zaproponuje poradę i leczenie farmakologiczne.
@mirko_anonim pracowity-nomada-40. Nikt mnie do niczego nie zmuszał i nie zmusza, albo się źle wyraziłem albo źle mnie zrozumiałeś. Na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ja byłam na 4 psychoterapiach (każda minimum 10 miesięcy trwała a maksimum rok z kawałkiem) zanim poszłam na testy u psychologa i do psychiatry… na tych 4 psychoterapiach żaden z tych psychoterapeutów nie zauważył że mam autyzm i leczyli objawy autyzmu z uporem maniaka… po testach wyszedł mi autyzm, depresja i cPTSD, dostałam zalecenia co do nurtu psychoterapii i na tej już po 6 miesiącach zauważałam poprawę, a po poprzednich
  • Odpowiedz
@coolcooly22 u mnie to była „terapia skoncentrowana na rozwiązaniach” a ta łączy kilka różnych nurtów np. Gestalt, CBT, terapię schematu i troszkę psychodynamiczna. U mnie najwięcej było pracy w stylu terapii schematu i CBT. Ale to dlatego że jestem autystyczna i poczucie kontroli nad tym co mogę zrobić by było lepiej mocno dawało mi poczucie własnej wartości przez co później trochę mniewalam psychoedukacji w zakresie różnic postrzegania świata mojego i osób
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
via mirko.proBOT
  • 0
techniczny-skryba-12:

Czytam tu jak i na innych stronach i wydaje mi się, że terapeuci zwracają uwagę nad jakimi zachowaniami albo emocjami powinno się pracować.

@mirko_anonim: na tym polega terapia behawioralno poznawcza, ktora nomen omen ma najwieksza skutecznosc. Nie wiadomo po co wybierales
  • Odpowiedz