Wpis z mikrobloga

Mircy i mirabelki pijcie ze mną kompot i przy okazji małe rozdajo!

Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.

Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego poszczególny składowe.

Starałem się aby książka była nie tylko merytoryczna, ale również była ładna dlatego dużą wagę przyłożyliśmy do zdjęć oraz okładki. Okładkę zaprojektował kielecki grafik Tomek Dąbek (jego prace wykorzystałem również do przygotowania bonusu, dla osób, które zamówią w przedsprzedaży), a zdjęcia są autorstwa mojego różowego (wszystkie oprócz kilku, są tam też zdjęcia dwóch mirków, których nie oznaczam bo są tam podpisani imieniem i nazwiskiem, a może niekoniecznie by chcieli ;d)

Mega się jaram, bo pisanie książki dało mi sporo radości twórczej, a pisanie nie sprawiało mi tyle przyjemności od czasów przedpandemicznych.

Wyniki rozdajo jutro, wszyscy plusujący biorą udział.

#ramen #kuchniamg78 #japonia #rozdajo
MG78 - Mircy i mirabelki pijcie ze mną kompot i przy okazji małe rozdajo!

Przedmio...

źródło: zrozumiec-ramen-przod

Pobierz
  • 198
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@radziuxd: Mam nadzieję, że smakowała! Jeśli tak to polecam też zupę meksykańską (taco soup), która była na kanale trochę później. Jest w podobnym stylu :)
  • Odpowiedz
@MG78: Widziałam wczoraj twój film o makaronie. Dzięki, że jesteś jedną z niewielu osób, która faktycznie merytorycznie podchodzi do dań różnych kultur. Dzisiaj, gdy wpisuje się w google dowolne "zagraniczne" danie, dostaje się bardzo spolszczone/zamerykanizowane wersje udające oryginały i często bardzo długo trzeba szukać, by znaleźć coś, co chociaż przypomina to co się faktycznie jada w danym kraju - kuchnia japońska, jako bardzo egzotyczna dla nas, to doskonały tego przykład.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@GoldSeven: Dziękuję! Gdy zdecydowałem się napisać książkę postanowiłem, że będę chciał podejść do tematu szeroko bo mam wrażenie, że wiele publikacji strasznie jest strasznie pobieżne. Stron jest sporo, ale też jest sporo zdjęć bo chciałem aby publikacja ładnie wyglądała, a jeśli chodzi o treść to chciałem być dość wnikliwy ale pisałem ją też tak aby była odpowiednia nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę.
  • Odpowiedz
@MG78: Czekam na książkę od dawna i jeśli nie wygram w #rozdajo to na pewno kupię ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to wrzucając info na takie strony jak wykop, spróbuj dodawać też kilka przykładowych stron. Widziałem wnętrze książki z fragmentu umieszczonego na https://topgar.pl i zdjęcia z Tokio przekonują mnie dużo bardziej niż okładka. Nie dlatego, że okładka jest zła, ale dlatego,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@sortris: Dziękuję! Staraliśmy się aby zdjęcia trzymały poziom więc mam nadzieję, że wszystkie w książce Ci się spodobają! Następnym razem wrzucę w pierwszym poście też jakieś rozkładówki!
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 3
@CptPsyh: No i spox, każdy ma jakieś swoje gusta. Ja też bardzo lubię rosół i razem z żurkiem są moimi ulubionymi zupami :)
  • Odpowiedz
@JoeGlodomor: widać, że nigdy specjalnie nie interesowałeś się kuchnią. o chlebie czy pizzy ludzie piszą długie książki, o makaronach czy nawet pierogach znajdziesz książki kucharsko-podróżnicze. jak ktoś całe życie kupuje makaron lubelli, je zupy na bulionie z kostki i a kuchnia azjatycka to dla niego surowa ryba i ryż, to nie zrozumie.
  • Odpowiedz