Wpis z mikrobloga

Chciałbym dodać jeszcze do wpisu micka: https://wykop.pl/wpis/78383325/i-widzita-jest-dokladnie-tak-jak-przewidywal-najle

ja chcę jeszcze dodatkowo przypomnieć, że teraz jest w wielu miejscach jeszcze gorzej niż w 2022. W 2022 było też FOMO na wynajmie bo była wojna. Od 2022 powoli Ukraińcy wyjeżdżają z Polski. Mieszkań na wynajem jest całkiem sporo. Ofert na sprzedaż jest ATH. Do ATH z covidu brakuje 30% na wynajmie. Tylko trzeba przyznać, że wtedy to było coś niebywałego natomiast teraz mamy podobną liczbę mieszkań na najem co tuż przed covid. Dodatkowo ukryty popyt został zabrany przez BK2% ~90k mieszkań + zmiana starego na nowe. W tym samym momencie deweloperzy nadal budują ~200k mieszkań. Skoro trzeba czekać ok. 2 lata od wbicia łopaty do możliwości wejścia to czeka nas takie coś:
w 2022 rozpoczęto budów 200,3 k -> czyli w 2024 oddadzą ok. 200k
w 2023 rozpoczęto budów (styczeń sierpień 119k) cały rok: 189,1k -> czyli w 2025 oddadzą ok. 190k
w 2024 rozpoczęto budów ( styczeń-sierpień 162k) + ( jeżeli weźmiemy dane z 2023 to + 70k) => 232k czyli w 2026 oddadzą 232k

Czyli 2024+2025+2026 => 622k nowe mieszkania! + te, które wrócą z najmu + umieranie społeczeństwa + wyjazd Ukraińców.

#nieruchomosci
@mickpl +254
I widzita jest dokładnie tak jak przewidywał najlepszy w tym kraju zespół analityczno-autystyczny czyli WKP Investments.

W 2022 sprzedaż zakończyła się w kwietniu ostatnim skokiem wynikającym z aktualizacji Rekomendacji S. Potem wystarczyły 2 kwartały, aby deweloperka wyła do księżyca, pojawiły się "promocje", garaże gratis, konkursy i bannery.

W 2024
acpiorundc - Chciałbym dodać jeszcze do wpisu micka: https://wykop.pl/wpis/78383325/i...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-2 o 13.40.45

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@acpiorundc: dlatego deweloperzy i inwestorzy wiedzą że teraz jest ostatni moment aby zrobić skok na kasę. Również rząd ma interes w tym aby wpędzić ludzi w drogie kredyty na rekordowe drogie mieszkania.
  • Odpowiedz
  • 10
@Krrr2000: wydaje mi się, że deweloperzy przeczuwają o co chodzi natomiast inwestorzy to tak 50/50 dalej liczą wirtualne zyski ale coś już może niektórzy zaczynają przewidywać przyszłość. Natomiast zwykli ludzie nic nie dostrzegają tylko ciągle widzą na bankierach/money, że wszystko rośnie i jest super na rynku. Zawsze było tak, że deweloperzy szybciej się wyzbyli nowych mieszkań przed rynkiem wtórnym, który nic nie widział.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Da się wyczuć ogólny niepokój na rynkach. Metale szlachetne przez cały rok stały jak zaklęte, żadnych sensownych spadków na wiosnę, lekkie korekty latem, a teraz rozpoczął się sezonowy wzrost.
  • Odpowiedz
  • 0
pewnie masa mieszkan, ktore sa do oddania w 2024/2025 juz byly kupione podczas szalu bk2

@eehhh: tych na 2025 może nie być, chyba że dev udało się rozpocząć budowę i zaraz kogoś znaleźć a to nie było takie łatwe. Natomiast trochę takich mieszkań pewnie jest w 2024 roku ale nie wydaje mi się, że to było bardzo dużo.

Okazuje się, że 41,1 tys. kredytów, czyli niemal 46% wszystkich udzielonych, posłużyło
  • Odpowiedz