Wpis z mikrobloga

#cobol #it #programowanie #fintech

Mamy tutaj jakiegoś cobolowca? Na ile realistyczne są takie plany:

I recently saw an IBM presentation on how AI will help eliminate COBOL once and for all. Basically, they are trying to sell a tool that uses their WatsonX cloud service to convert COBOL to Java with the help of the current buzzword named generative AI. Let me tell you, COBOL has outlasted most of the tech that was invented since 1965 and I think it will outlast generative AI, too.

W skrócie, genai przekształci kod cobolowy na Javę. Ja np. Robiłem tak
, tylko r-Python i działało całkiem ok, ale te języki są bardzo podobne. Można nawet powiedzieć, że R jest pewnego rodzaju zbiorem podrzędnym wobec Pythona. Tutaj tak chyba nie jest. Czy mam rację?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: przepisanie kodu to pół biedy. W mojej okolicy zawodowej było trochę blackboxów cobolowych. Dane wchodziły, wychodziły, a że system działa od 30 lat, to każdy ufa w wynik. Problem jest taki, że nikt dokładnie nie wie, jak on te rzeczy liczy, bo dokumentacja słaba, a programiści dawno nie żyją. Żeby przepisać całość takiego systemu, to trzeba byłoby umieć rozplanować badanie poprawności konwertowanego kodu, a to dla firmy spory wysiłek
  • Odpowiedz
@JamesJoyce @Fattek nie ma różnicy czy Cobol sprzed 30 lat czy Java 1.0 sprzed 30 lat. Chodzi o skomplikowanie w kodzie. Musisz czytać linijka po linijce i zastanawiać się co ktoś z biznesu chciał osiągnąć.

Nie ma takiego problemu z systemami w Javie np. sprzed 15 lat, bo były dużo lepiej pisane i przez ten czas były utrzymywane. Ciągle ktoś coś ulepszał, opisywał itd. Systemy Cobolowe sobie po prostu stoją od
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: przepisanie if value equals 5 na if (value = 0), to coś co równie dobrze można było robić 20 lat temu. Javowe środowisko które ma podział na subprogramy i paragrafy jak w cobolu brzmi jak najgorsza rzecz na świecie.
Równie dobrze można napisać taki system, np. bankowy od zera w javie i będzie to wiele mniej kosztowne.
Oczywiście, nadejdzie taki dzień że ML będzie w stanie zrobić taką translacje
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Myślę, że jakby chodziło o samo przepisanie to pewnie już dawno ktoś by to przepisał. Ale Java nie będzie tak szybka jak cobol. Poza tym, żaden PM/PO/Manager wyższego szczebla nie zaryzykuje wywałki. Działa? Nie rusz. To motto banków.
  • Odpowiedz