Brakuje mi pewności siebie w kuchni i gotuje raczej kiepsko. Powiedziałbym nawet że mam braki w podstawowej wiedzy w tym zakresie. Jak już muszę to na szybko, nie przywiązując uwagi do detali, raczej na zasadzie 'byle było'.
Jak muszę ugotować coś dla kogoś to czuje się bardzo niepewnie - czy smak będzie odpowiedni, czy mięso. wysmażone, czy dobre w smaku.
Chciałbym to zmienić i regularnie przyrządzać posiłki dla rodziny. Zarówno takie codzienne jak i jakieś specjalne.
Jak radzilibyście zgłębić moją wiedzę w tym temacie? Książki? Jakieś ciekawe kanałī na YT? A może kurs gotowania?
@mirko_anonim 1) wymyślasz co chcesz 2) szukasz przepisu 3) robisz Jak wyjdzie - git, zapisz sobie przepis Jak nie wyjdzie - znajdź inny/popraw i robisz
mistrzowski-przeciwnik-47: Zapisz się na tematyczne warsztaty gotowania, poznasz fajnych ludzi i nauczysz się czegoś przydatnego, bonusem będzie że zjesz coś dobrego :).
@mirko_anonim ja od siebie dodam, że warto zerknąć na kanał na YT Menu Dorotki. Tłumaczy wszystko tak dokładnie, że nauczyłby się ktoś kto nigdy z kuchnią nie obcował
@mirko_anonim Najlepszym rozwiązaniem będzie kurs gotowania. Film w internecie, książka czy inny poradnik nie pokaże ci błędów, które możesz popełniać, ani nie powie ci co naturalnie wychodzi. Potem, jak już będziesz miał podstawy, pozostaje praktyka, a jak ci się spodoba to może kolejne bardziej wyszukane kursy.
@mirko_anonim: raczej praktyka przyniesie najlepsze efekty. Wybierz jakiś w miarę proste i popularne danie aby było wiele filmów o nim, może pizza? Odpalasz kilka filmów na yt, jak inni ją robią. Wybierasz osobę, której tłumaczenie najbardziej ci odpowiada i robisz notatki. Co jest potrzebne, w punktach kolejność dodawania składników, ewentualne uwagi. I z notatkami idziesz do kuchni. Przygotuj składniki tylko najpierw, aby się później nie rozpraszać. Systematycznie tak działając, myślę
@mirko_anonim: na YouTube możesz podpatrzeć przepisy na dania, które cię interesują. Kursy gotowania to raczej drogie są, a nie jest to wiedza, której się nie da ogarnąć bez kursu. Zamiast książki też już lepiej jakiś blog kulinarny z dobrymi opisami co po kolei trzeba robić.
@mirko_anonim: Od siebie dodam, że fajnie jest zacząć robić coś "okołoobiadowego", że to tak nazwę, tzn jakieś przetwory, kiszonki itp itd - chodzi o to, że cały czas coś tam sobie będziesz robić w słoikach na jakąś przekąskę, dodatek, a nie koniecznie na główne danie dla siebie czy większej ilości osób. Jak ci wyjdzie to fajnie, masz coś co możesz robić dalej, jeśli nie wyjdzie to do w-------a bo nikt
Cześć,
Brakuje mi pewności siebie w kuchni i gotuje raczej kiepsko. Powiedziałbym nawet że mam braki w podstawowej wiedzy w tym zakresie.
Jak już muszę to na szybko, nie przywiązując uwagi do detali, raczej na zasadzie 'byle było'.
Jak muszę ugotować coś dla kogoś to czuje się bardzo niepewnie - czy smak będzie odpowiedni, czy mięso. wysmażone, czy dobre w smaku.
Chciałbym to zmienić i regularnie przyrządzać posiłki dla rodziny. Zarówno takie codzienne jak i jakieś specjalne.
Jak radzilibyście zgłębić moją wiedzę w tym temacie? Książki? Jakieś ciekawe kanałī na YT? A może kurs gotowania?
#pytanie #kiciochpyta #gotujzwykopem #kulinaria #gotowanie #jedzenie #jedzzwykopem
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
1) wymyślasz co chcesz
2) szukasz przepisu
3) robisz
Jak wyjdzie - git, zapisz sobie przepis
Jak nie wyjdzie - znajdź inny/popraw i robisz
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
tylko ponownie - problemem jest też brak podstaw u mnie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
I z notatkami idziesz do kuchni. Przygotuj składniki tylko najpierw, aby się później nie rozpraszać. Systematycznie tak działając, myślę