Aktywne Wpisy

R2D2_z_Sosnowca +1134
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

b_oski +53
Nie powinno być opcji zdawania #prawojazdy na automacie. Jak ktoś nie jest w stanie ogarnąć manualnej skrzyni biegów, to nie powinien poruszać się po drogach szybkimi, ciężkimi pojazdami.
#niepopularnaopinia #polskiedrogi #samochody
#niepopularnaopinia #polskiedrogi #samochody

źródło: 170203_Kia_Rio_12
Pobierz
Mam #pytaniedoeksperta z #backup
Posiadam dysk 5TB HDD seagate jako kopia zapasowa danych exfat , video, zdjecia itp, używany sporadycznie 1/mc
Jeśli chodzi o dokumenty bardzo wrażliwe mam kopię w chmurze, i na dodatkowym medium, zdjęcia posiadają już tylko kopię w dodatkowym medium (flash usb) z racji wielkości ale pliki video które są zbyt duże i nie uważane za konieczne do posiadania dodatkowej kopii, o ile z jakiegos powodu nie zdechnie internet to powinny być do odtworzenia mają jedynie jedną swoją wersję.
Niestety co zauważyłem dla 2160p video które osiąga 10-30GB mają one "wady". VLC przeskakuje w kilku miejscach, nie ustałem jeszcze co to za awaria pliku ale nie jest to jeden a w sumie pewnie >50% plików nie widzę sensu w trzymaniu ich w tej formie skoro tak łatwo ulegają uszkodzeniu czy to przy przenoszeniu (prawie na pewno wtedy) czy przechowywaniu.
Opcja która wydaje się być najsensowniejsza wg mojego researchu to obecnie najsensowniejszym bedzie trzymać pliki w formie .rar z ~ 5-10% recovery oraz .par2 z 5-10% redundancy jako opcja zapasowa oraz plik SHA/BLAKE3 celem szybkiego ustalenia czy ktoryś plik oberwał przez menagera . Wiem że to może brzmieć jak przerost formy nad trescią ale obecnie uważam swoje 2TB plikow video jako śmieci więc wolę mieć 2.2TB archiwów . Dodatkowo pewnie trzymanie zdjęc w tej formie mogłoby zapewnić większą ochronę plików nie przed uszkodzeniem medium oczywiscie ale degradacją plików.
Może ktoś badał temat i zna lepsze rozwiązania albo udzieli kilku rad w tym temacie, zakładam że wymiana 2TB plikow , archiwizowanie itp zajmie mi trochę czasu , więcej niż bym chciał ale obecnie pliki video które wieszają sie przy odtwarzaniu VLC są nic nie warte a w głównej mierze martwię się o bardziej wartościowe plik itypu prywatne zdjęcia/ nagrania/ dokumenty które oczywiscie w równym stopniu mogą ulegać degradacji na przestrzeni lat. Pliki w zasadzie jedynie do użytku przez podpięcie do komputera z Windowsem dlatego nie uważam plików rar jako większą przeszkodę, jedynie trochę upierdliwą opcję "ładowania" plików archiwum przed otwarciem
#informatyka #hdd #dane
źródło: Screenshot 2024-09-30 095311
Pobierz