Aktywne Wpisy

Nill0n +20
TLK "MAŁOPOLSKA"
źródło: IMG_20250923_000658
Pobierz
aversxx 0
tak czysto teoretycznie jak najlepeij zniszczyc/ukryć ciało w Polsce? #biologia #ciala #polcija #zbrodnie #wydarzenia #kryminalne
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: IMG_20250923_000658
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Otóż może!
Abominacja glib, gdzie pisze się w C które wygląda jak C++.
g_autoptr(GError) error = NULL;masakra jakaś.Szkoda mi że w #rustlang jest tylu oszołomów i fanboyów - język jest spoko, można go polubić, ale ta "kultura" z nim związana jest imho nieprzyjemna.
Jak na r/rust na Reddicie spytasz, czy Rust jest dobry do pisania webappek na szybko to ci ludzie napiszą uczciwie że ujdzie, ale język jest dość trudny i takie coś dużo lepiej napisać w czymś co znasz. I np. polecą ci
Czekam na Ziga - póki co mnie jeszcze nie przekonuje, choć podzielam ich motywacje.
Wiesz, stosując analogię do tego co piszesz wyżej, jak na konwencie Linuxowym była spina o bindingi Rust-C,
Możemy się przerzucać podobnymi bezsensownymi uwagami, ale niewiele to wnosi do tematu.
@Oo-oO: przecież C++ pisane jak C to właśnie najlepsza rzecz. C++ to miało być C z klasami i QOL rzeczami a obecnie ten język jest zasrany.
Jak piszesz jak w C to kod jest dużo bezpieczniejszy (zwykle) i
@Krolik: i dlatego właśnie kernel jest pełen dziur! Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać. C pozwala popełniać pewne błędy, których gdzie indziej nie dałoby się zrobić. Ale to nie znaczy, że nie da się w nim pisać bezpiecznego kodu, ani że wymaga to jakiejś eksperckiej wiedzy. Nie jest też tak, że błędy związane z zarządzaniem pamięcią są jakąś plagą i
No właśnie dokładnie tak jest.
Są badania z Google i Microsoft, wskazujące że około 60% podatności w systemach to błędy zarządzania pamięcią. Co więcej, Google również opublikował niedawno raport [1] że odkąd systematycznie zwiększają udział bezpiecznych języków w systemie Android, liczba podatności spada. Android posiada obecnie już pokaźną ilość kodu Rust (znacznie
https://news.ycombinator.com/item?id=25623634
Przy czym chodzi mi o dyskusję w komentarzach, nie same benchmarki, bo one się zwykle nie przekładają na idiomatyczny kod. Idiomatyczny kod w safe Rust jest szybszy niż idiomatyczny kod w C. Unsafe nie daje praktycznie nic w kwestii wydajności.
@sorek pisanie w C++ jak w C moim zdaniem jest pomyłką. Ani programiści C nie
@Oo-oO: ale niektóre możliwości są dość głupie i to co się dzieje po C11 jest wręcz dziwne.
Główny problem C to to, że musisz dużo boilerplate produkować, C++ to ukróca przez QOL (nawet samo function overloading z default wartościami). Według mnie
Ano, boilerplate w C istnieje. W ogóle
@Oo-oO: chodziło mi o C++11 sorki.
Jedynym moim problemem z C/C++ to właśnie system zarządzania bibliotek oraz fakt że wszędzie masz te archaiczne rozróżnienie na .h/hpp i .c/cpp pliki. Pod tym względem nowoczesne języki mają zdecydowanie przewagę.
Ale dlatego preferuje C++ od czystego C bo on daje niemalże nieskończoną abstrakcje tworzenia i zastępowanie starych modułów/structów często staje się mega łatwe dzięki
nie zapisuję takich stwierdzeń, a i część padła na konferencjach - pewnie da się wyszukać je w necie bo często są nagrywane; z drugiej strony często są też przycinane więc nie wszystko da się wychwycić. Nie mówiłem też że tylko w tym kontekście, a ogólnie.
Mogę się mylić - ale ja to jakoś odebrałem że
Nie, nikt nie twierdzi że wszystko jest źle. Ale