Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od niektórych słyszę, żeby nie pokazywać w pracy, że umiem coś więcej, bo będą to wykorzystywać, ale czy faktycznie tylko tak może się to skończyć?

Jestem zatrudniony od kilku miesięcy w niewielkiej firmie, która dobrze prosperuje. Nie ma tam januszerki, nikt nie czepia się do ilości i czasu moich przerw, a czesto chyba przesadzam. Kupują mi co chce do pracy i tak dalej - normalne warunki. Wyplata po próbnym wzrosła mi dość znacząco i szefostwo zgodziło się na pracę hybrydową, kiedy tylko będę chciał.

Często kierownictwo mnie chwali - czy to osobiście czy na spotkaniach firmowych.

Ostatnio zadano mi pewien projekt do zrobienia, ale minimalistycznie (chyba sprawdzali czy umiem wgl to robić). Stwierdziłem, że jestem w stanie zrobić ją w dużo lepszej jakości. Przedstawiłem plan działania, szefostwu bardzo się to spodobało i mają już dalsze plany na mnie.
Kierownik tego samego dnia oświadczył mi, że jak to pojdzie do przodu to czeka mnie podwyżka.
Ludzie są bardzo w porządku generalnie i czuję się doceniany. Faktycznie robię dużo bardziej zaawansowane rzeczy niż to było na rozmowie o pracę xD ale i tak doceniam to, że realizuję u nich swoją pasję.

Z jednej strony ten projekt kosztuje mnie sporo czasu i nauki, ale zawsze chciałem się tego nauczyć, a tu mi za to płacą, ale z drugiej może to głupota brać na plecy dodatkową pracę, o której nie było mowy?

Dla swojego rozwoju to oczywiście na plus, dla wypłaty też, choć z podwyżkami pewnie bywa różnie.

To moja pierwsza tak poważna praca w zawodzie, w której czuję, że rozwijam skrzydła. Nie mam z kim o tym pogadać.
#praca #pracbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Od niektórych słyszę, żeby nie pokazywać w pracy, że umiem coś więcej, bo będą to wykorzystywać

@mirko_anonim: no ale jak nie pokażesz że umiesz więcej to po co mieli by cię awansować i dać większa kasę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim zależy
Zasadniczo, jak jesteś za dobry, to Cię inni zgnoja i źle się to skończy

Jeśli awans i podwyżka - spoko
Jeśli uścisk dłoni prezesa, rób tylko to, co trzeba
  • Odpowiedz