Wpis z mikrobloga

Czy to normalne że nowych perfum może być praktycznie wcale nic nie czuć? Kupiłem ze sklepu lunga_pl na allegro, znalezionego na perfumehub montblanc explorer 200ml, butelka wygląda autentycznie, batch wskazuje na datę produkcji 2024-01-03. Wiem że maceracja itd ale cholera żeby dosłownie nie było czuć nic? Na początku tylko sam a-----l czuć a potem po chwili zero, dosłownie wciskam nos w skórę i nic za szczególnie nie czuję.
No i skoro wyprodukowane w styczniu to powinny już chyba wymacerować czy nie?
#perfumy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Amenotejiikara to że on ma słaby parametr to akurat nikogo nie dziwi, ale jeśli faktycznie jest tak jak piszesz czyli, że nic nie czujesz to możliwe że albo łapiesz noseblind, albo jest coś nie tak z sokiem. Psiknij sie i spytaj kogoś czy coś od ciebie czuje, tak będzie najprościej.
  • Odpowiedz
@lecoffe: miałem ten zapach jeszcze niecały rok temu i nie było tak, to nie kwestia parametrów. Chyba że coś sie zmieniło w nowej produkcji. Tu dosłownie nie czuję nic poza alkoholem na początku. Jutro psiknę się i zapytam czy ktoś czuje.

Co do noseblind masz na myśli że całkiem tracę węch? To wydaje mi się że nie czułbym tego alkoholu również, no i inne perfumy swoje normalnie wyczuwam.

Widzę w necie
  • Odpowiedz
@Amenotejiikara nie maceracja tylko maturacja. Perfumy dojrzewają jeszcze podczas produkcji, a im dłużej siedzą we flakonie tym lepiej (do jakiegoś czasu, to nie jest tak że jak bedziesz trzymał 20 lat to trwałość bedzie 30godzinna xD). W moim przypadku parę razy czułem wyraźną różnicę po kilku miesiącach takiego leżakowania. Skoro teraz nic nie czujesz, to maturacja magicznie nie sprawi że będzie na tobie siedział 7h. Ewentualnie spytaj innych bo może faktycznie
  • Odpowiedz
A ciekawe, ostatnio robiłem taki eksperyment:
godz 10
na prawą rękę al Haramain L'Aventure - taki CDNIM ale słabszy
na lewą explorer
coś tej lewej nie czuję, muszę dopsikać
po dopsikaniu bez zmian
  • Odpowiedz
Co do noseblind masz na myśli że całkiem tracę węch?

@Amenotejiikara: Nie, że nie czujesz togo zapachu bo "nos" go pomija. Czasem się zdarza.
2 psiki na rękę zrób (zgięcie łokcia) i nic nie wąchaj. Daj mu 15 minut i tedy zobacz (poproś kogoś obok by powąchał czy on czuje też ;) )
MB maja bardzo ładne zapachy i gdyby taki spirit miał parametry na 8h to miałbym zawsze na
  • Odpowiedz
@serbski_schab ale to nie kwestia tego że ucieka szybko tylko ja go wcale nie czuję nawet tuż po psiknięciu, nic poza alkoholem
@gokihar dzisiaj będę miał okazję kogoś zapytać to zobaczymy wieczorem czy faktycznie tego nie czuć nic
@Asjopek gdyby chodziło o covid i stracenie węchu to nie czułbym nic innego a czuję
@lecoffe myślisz że jeśli produkcja była w styczniu to proces maturacji powinien już upłynąć?
  • Odpowiedz
@lecoffe: @brennt @Asjopek @gokihar @serbski_schab gdyby kogoś interesowała aktualizacja info to wygląda na to że faktycznie nose blindness mógł nastąpić, siostra mówiła że wyczuwa zapach. Ja z resztą też odczekując cały dzień nie wąchając tego następnego dnia coś poczułem, może nie tak silnie jakbym się tego spodziewał ale w końcu coś a nie zero. Także temat zamykam nie dostałem wody w butelce ( ͡° ͜
  • Odpowiedz