Wpis z mikrobloga

UPDATE do mojego poprzedniego wpisu:
https://wykop.pl/wpis/77784793/zatrudnilem-sie-w-malej-lokalnej-firmie-zajmujacej#272065145

Dzisiaj szefowa wręczyła mi nagane - w skrócie jest napisane, że okłamałem ich w sprawie tych farb - tzn, że powiedziałem im, że zamówiłem odpowiednie farby, ale okazało sie, że to nie były takie jak powinny być przez co naraziłem firmę na straty. I do tego tej farby było za dużo.
Do tego jeszcze jest tu napisane, że przez 2 tygodnie byłem ponaglany z zamówieniem tego co jest nieprawdą.

I chcą mi potrącić 400zł za to, że inny pracownik musiał jechać po tą farbę - koszty paliwa. A jak nie ogarnę zwrotu tych farb do 19.09 to chcą mi też potrącić 3500zł, początkowo byłem dogadany z dostawcą na zwrot, ale coś się zmieniło.

Co robić?

#praca #pracbaza #januszex #kolchoz
@LZBNZ 0
@tfujstarypijany2137: aaa czyli jesteś parobasem który robi wszystko, a do tego firmą zarządza KOBIETA? A PONADTO ONA JEST BEZPOŚREDNIO TWOIM PRZEŁOŻONYM?

Jedyne co pozostaje to ewakuacja. Baby są głupie, jak walniesz jej papier to zacznie do Ciebie delikatnie podchodzić z pytaniem "mireczku a czemu zmieniasz prace
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vvv-vvv: żeby zastosować karę porządkową pracodawca nie potrzebuje zgody sądu eh wykopki xD, to op może się sądzić w sądzie pracy że kara jest niesłuszna
  • Odpowiedz
@tfujstarypijany2137 rozumiem.
Od kary dyscyplinarnej - nagany możesz się odwołać do nich, jak odrzucą to możesz iść do sądu. 80% takich spraw wygrywają pracownicy.

Druga rzecz - kara.
Wg tego co mówisz nie jest to forma kary dyscyplinarnej - kary finansowej, bo ta może być do wysokości dniówki. Zatem chcą od ciebie odszkodowania za z twojej winy poniesioną stratę. Jednostronnie nie może o tym pracodawca zdecydować, jeżeli nie uznasz swojej winy
  • Odpowiedz
@tfujstarypijany2137 przeczytałem twój poprzedni wpis. Myślę że nie ma opcji by pracodawca wygrał taką sprawę, daj jej pisemne wyjaśnienie jeżeli chcesz, tam opisz sprawę maksymalnie by na pracodawcę n---------ć i tyle.

Edit: n---------ć w takim sensie by wykazać m.in. że jesteś zatrudniony na stanowisku informatyka, opisać okoliczności oraz wiedzę o tym, że dany typ farby zostanie zużyty przez firmę tak czy inaczej
  • Odpowiedz