Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, kryzys w IT skończy się jakoś niedługo czy będzie to trwało latami? Szukam pracy i jest susza jak na pustyni. Co ciekawe, 2 lata temu jak szukałem pracy nie mając żadnego doświadczenia ani wiedzy (jestem w trakcie studiów dopiero) to szukanie pracy (pierwszej w życiu) zajęło mi... 3 miesiące.

#pracait #it #pracbaza
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@_lorem_ipsum_: Nie ma żadnego kryzysu, kryzys wymyśliliście wy - wykopki!

Jest powrót do normy i wujek groman radzi się do tego przyzwyczaić. A jeśli nie potrafisz znaleźć pracy na obecnym rynku, no cóż. Wbrew temu, co mówią na bootcampach, nie każdy musi pracować w ajti.
  • Odpowiedz
@groman43: nie byłem na żadnym bootacampie. Pracuję jako sieciowiec/admin (tak w skrócie). Jak mam znaleźć pracę jak w promieniu kilkudziesięciu kilometrów nie ma firmy która szuka kogoś takiego? Najwięcej jest: helpdesków i programistów.
@Lonate z tym cyber to średnio się zgodzę. W mojej okolicy jest aż jedno ogłoszenie z tym związane które wisi już chyba z pół roku. Co do clouda to się zgadzam. Jest kilka ogłoszeń z admin
  • Odpowiedz
Jak myślicie, kryzys w IT skończy się jakoś niedługo czy będzie to trwało latami? Szukam pracy i jest susza jak na pustyni.

@_lorem_ipsum_: ostatnio dostaję oferty całkiem dobrze płatne na Linkedin. Jest ich zdecydowanie mniej ale kwotowo nie są gorsze niż te co były 6-12+ mc temu a nawet lepsze.
  • Odpowiedz
Jest powrót do normy i wujek groman radzi się do tego przyzwyczaić. A jeśli nie potrafisz znaleźć pracy na obecnym rynku, no cóż. Wbrew temu, co mówią na bootcampach, nie każdy musi pracować w ajti.

@groman43: czym jest według ciebie ta norma? Ja osobiście nie przypominam sobie nigdy okresu, w którym jednego kwartału likwidowało się ca 14% stanowisk czy w którym na jedno stanowisko w branży aplikowało kilkaset osób.
  • Odpowiedz
@_lorem_ipsum_: ci co mówią, że nie ma kryzysu to szukają pocieszenia dla samych siebie xD oczywiście, że jest Informatyków produkuje się obecnie tak duża ilość w stosunku do miejsc pracy, że to pracodawcy będą przez najbliższe lata stawiać warunki nie już ludzie, a poczekajmy na prawdziwy kryzys technologiczny który może do tego dojść, ai nie zastąpi w pełni wiekszosci ludzi na tym etapie, ale kto wie czy za 10 lat
  • Odpowiedz
@w9rT_wv_bIAn37l: tak, mam ponad 11 lat doświadczenia w branży (jestem starym grzybem). Już w 2014 żartowaliśmy, że niedługo będziemy zatrudniać licealistów, bo studenci powoli się kończą. A covid to już było szaleństwo - każdy, kto nie potrafił uciec przed siatką, dostawał robotę. Niezależnie od swoich umiejętności i wiedzy. Było oczywiste, że na dłuższą metę coś takiego nie jest do utrzymania i że ci ludzie prędzej czy później stracą pracę lub
  • Odpowiedz
@_lorem_ipsum_: nie ma żadnego kryzysu drogi Panie. powiem więcej. możliwosci są w dzisiejszych czasach bardzo duże. choś nie, przepraszam. kryzys jest w postaci tych, którzy nie radza sobie na rynku i często to początkujący myślący, że od razu wskoczą na wysoki level. na to niestety trohę lat trzeba.
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: Ogólna liczba kandydatów na jedno miejsce tak naprawdę nie wiele mówi. Zaryzykuje hipotezę, że im niższy próg wejścia, tym kandydatów jest więcej. To jest w sumie naturalne. Ale ponieważ w Polsce nie ma wielu innych stanowisk, to jest "kryzys".
  • Odpowiedz
Nas ratuje to, że firmy zwalniając tam, często przenoszą projekty właśnie do nas

@zmarnowany_czas: No tak, ale z tego co piszesz wynika, że jedynym powodem, dla którego dostałeś ten projekt, było cięcie kosztów. Jak wujek Sam następnym razem będzie chciał zrobić to samo, bo kurs USD to PLN spadł o $0.2, to projekt trafi do Indii. Trochę to krótkowzroczne myślenie.
Poza tym, pozostaje pytanie jaki to projekt Bo robienie crudów
  • Odpowiedz